Ruski ministar

Lavrov: Zapadnu manjinu niko nije ovlastio da govori u ime cijelog čovječanstva

  • Извор: СРНА
  • 25.04.2023. 12:42

Svjetski mediji prenose govor ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u UN i potenciraju njegovu ocjenu da "zapadna manjina mora da se ponaša pristojno i da poštuje prava drugih članova međunarodne zajednice".

Lavrov je upozorio da "zapadnu manjinu niko nije ovlastio, niti joj dozvolio, da govori u ime cijelog čovječanstva".

Zapadni mediji navode da je Lavrov opravdavao rusku akciju u Ukrajini i da je optužio politički Zapad, na čelu sa SAD, da nameće poredak zasnovan na sopstvenim pravilima i "arogantno odbacuje ključne princip Povelje UN – suverenu ravnopravnost država".

Ruski medji, pak, skreću pažnju na upozorenje Lavrova da "sistem UN prolazi kroz duboku krizu" te da je osnovni razlog tome "želja pojedinih članova UN da međunarodno pravo i Povelju UN zamijene nekim svojim poretkom".

Bajden zvanično najavio kandidaturu za novi mandat

Bajden zvanično najavio kandidaturu za novi mandat

Lavrov je posebno kritikovao zapadnu definiciju sopstvene "izuzetnosti" i podsjetio na izjavu šefa diplomatije EU Žozepa Borelja da je "Evropa rajski vrt, a ostatak svijeta - džungla".

"Citiraću Zajedničku izjavu NATO-a i EU od 10. januara ove godine, u kojoj se kaže: `Ujedinjeni Zapad` će koristiti sva ekonomska, finansijska, politička i vojna sredstva koja su na raspolaganju da osigura interese `naše jedne milijarde`" - naveo je Lavrov tokom svog govora.

Ruski mediji naglašavaju da je Lavrov podsjetio i na kršenja Povelje UN koju su činili SAD i NATO.

Medvedev: Perspektiva nuklearne eksplozije postoji i raste iz dana u dan

Medvedev: Perspektiva nuklearne eksplozije postoji i raste iz dana u dan

On je naveo protivzakonito bombardovanje Jugoslavije 1999, uključujući upotrebu bojevih glava sa osiromašenim uranijumom, što je potom izazvalo nagli porast onkoloških oboljenja – kako među građanima Srbije, tako i među vojnicima NATO.

"Džo Bajden je tada bio senator i pred kamerama je, ne bez ponosa, govorio da je lično zahtijevao bombardovanje Beograda i rušenje svih mostova na Drini. A sada američki ambasador u Beogradu Hil preko medija poziva Srbe da `okrenu stranicu` i `prestanu da se vrijeđaju" - naveo je Lavrov.

Lavrov je napomenuo da su poslije Drugog svjetskog rata bile desetine "zločinačkih vojnih avantura Vašingtona - bez bilo kakvog pokušaja da se obezbijedi multilateralni legitimitet". On je pomenuo i invaziju na Irak i agresiju na Libiju.

Lavrov i Guteres razgovarali o Ukrajini i realizaciji prehrambenog sporazuma

Lavrov i Guteres razgovarali o Ukrajini i realizaciji prehrambenog sporazuma

Ruski mediji posebno napominju da je Lavrov podjestio na pokušaj "obojenih revolucija" u Gruziji i Kirgistanu, na "krvavi državni udar u Kijevu u februaru 2014", kao i na pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti u Bjelorusiji 2020.

"Anglosaksonci, koji samouvjereno predvode cio Zapad, ne samo da opravdavaju sve ove zločinačke avanture, već se i razmeću svojom linijom `promovisanja demokratije" - poručio je Lavrov.

Govoreći o politici dvostrukih aršina, Lavrov je tokom govora u UN upitao:

"Na fonu histerije koju nameću SAD i EU želio bih da zapitam: šta su Vašington i NATO radili u Jugoslaviji, Iraku, Libiji? Da li je tamo bilo prijetnji njihovoj bezbednosti, kulturi, vjeri, jezicima?

"Bilo bi dobro izmjestiti UN iz Njujorka"

Kojim su se multilateralnim normama rukovodili proglašavajući nezavisnost Kosova, uz kršenje principa OEBS-a, i uništavajući stabilne ekonomski prosperitetne države Irak i Libiju, udaljene više od deset hiljada milja od američke obale?"

Lavrov je poručio da je "zajednička dužnost da se sačuvaju UN kao teško stečeni okvir multilateralizma i koordinacije svjetske politike".  

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)