Evropol proveo akciju

Lažni pištolji omiljeno oružje kriminalaca

  • Извор: СРНА
  • 14.01.2022. 17:01

U međunarodnoj akciji usmjerenoj na suzbijanje nezakonite trgovine prepravljenim oružjem, na čijoj meti su bili lažni pištolji, omiljeni kod kriminalaca, zaplijenjeno je 1.534 komada vatrenog oružja, saopštila je hrvatska policija.

Tokom akcije za suzbijanje nezakonite trgovine prepravljenim oružjem za uzbinjivanje i signalizaciju, kojom je koordinisao Evropol, pretraženo je više od 260 domova u kojima su pronađena 1.534 gasna pištolja i pištolja za uzbunjivanje, 17.464 komada municije i 6.550 kilograma pirotehničkih sredstava.

Na meti operacije “Konversus”, koju je vodila rumunska policija, bili su pištolji koji ispaljuju lažne metke, a postali su omiljeno oružje kriminalaca jer se lako mogu prepraviti u oružje koje ispaljuje pravu municiju.

Vjeruje se da je takvim vatrenim oružjem u julu prošle godine u Amsterdamu ubijen holandski reporter crne hronike, navode iz hrvatske policije. Policija precizira da je donedavno većina zaplijenjenog oružja koje ispaljuje lažne metke uvezena u EU iz Turske, koja je u međuvremenu izmijenila svoje zakonodavstvo da bi odgovorila na ovu prijetnju.

Nakon uvoza u EU, takvo oružje se u pravilu prodaje na zakonitom tržištu po niskim cijenama, nakon čega se nezakonito šalje u druge zemlje u kojima je za nabavku, uvoz i posjedovanje takvog vatrenog oružja potrebna dozvola. Rumunska policija je zajedno sa bugarskim i makedonskim kolegama prikupila podatke o trgovcima koje je zatim analizirao Evropol kako bi otkrio kupce i sumnjive transakcije, prenose hrvatski mediji.

U koordinisanoj akciji učestvovale su Rumunije, Bugarska, Belgija, Kipar, Češka, NJemačka, Danska, Estonija, Grčka, Španija, Francuska, Finska, Hrvatska, Mađarska, Litva, Luksemburg, Latvija, Holandija, Poljska, Portugal, Švedska, Albanija, BiH, Švajcarska, Norveška, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Ukrajina i samoproglašeno Kosovo.

Akcija je provedena od 13. do 17. decembra 2021. godine, a u nju su bile uključene snage za provođenje Zakona usmjerenog na nezakonitu trgovinu prepravljenim oružjem za uzbunjivanje i signalizaciju iz 24 zemlje.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.