O cijeni nafte

Lideri Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata odbili razgovor sa Bajdenom

  • Извор: СРНА
  • 09.03.2022. 13:38

Lideri Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman i emiratski šeik Muhamed bin Zajed odbili su telefonski razgovor sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom o zaustavljanju cijena rasta nafte kao mjeri protiv Ruske Federacije, navodi "Vol strit džurnal".

Bijela kuća je bezuspješno pokušala da dogovori razgovore između Bajdena i lidera Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata dok su SAD radile na izgradnji međunarodne podrške Ukrajini i zaustavljanju rasta cijena nafte, izjavili su američki zavničnici za Bliski istok.

Kako tvrde ti izvori, Bijela kuća je pokušala da dogovori odvojene telefonske razgovore Bajdena sa Salmanom i Zajedom.

Međutim, oni su odbili da razgovaraju sa američkim predsjednikom.

Istovremeno, Salman i Zajed su prošle sedmice telefonski razgovarali sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

To je još jedan dokaz "da ne ide sve glatko", kako su u Vašingtonu očekivali kada je riječ o izolaciji Rusije i antiruskim sankcijama.

Naime, jasno je da se američkoj politici priklanjaju njeni saveznici u Evropi, kao i Aziji (Japan, Južna Koreja, Tajvan i Singapur), što je bilo i očekivano, ali ostatak svijeta tome baš i nije pretjerano sklon.

Mnogoljudne zemlje Kina, Indija i Pakistan odbijaju da se priklone sankcijama, a to je sada objavila i najveća muslimanska zemlja svijeta Indonezija.

To odbijaju da učine i ključne latinskoameričke zemlje, uključujući i američkog velikog susjeda Meksiko.

Osim toga, prve "pukotine" čvrstog saveza protiv Rusije naziru se i u samom Zapadu, Turska ne želi da uvodi antiruske sankcije, a tu je i odluka EU da, za razliku od SAD, ne uvodi embargo na uvoz ruskih energenata.


  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином