Saopštenje Evropske komisije

Lijek AstraZenece za prevenciju kovida odobren u EU

  • Извор: Агенције
  • 28.03.2022. 17:57

Lijek Evusheld (tiksagevimab i cilgavimab), kombinacija dugodjelujućih antitijela tvrtke AstraZeneca, dobio je odobrenje za stavljanje u promet u Evropskoj uniji za prevenciju kovida-19 u širokoj populaciji odraslih i adolescenata u dobi od 12 godina i starijih (tjelesne mase veće od 40 kg).

Odobrenje Evropske komisije zasnivalo se na rezultatima ispitivanja iz programa kliničkog razvoja Evusheld, uključujući podatke iz ispitivanja prevencije prije izlaganja PROVENT Phase III koje je pokazalo smanjenje rizika od razvoja simptomatskog kovida-19 za 77 posto u poređenju s placebom u primarnoj analizi i smanjenje od 83 odsto pri šestomjesečnoj srednjoj analizi, sa zaštitom od virusa u trajanju od najmanje šest mjeseci. 1-3 Evusheld je uopšteno dobro podnošena u ispitivanju.

Prethodno je Evusheld odobren za hitnu upotrebu za prevenciju kovida-19 prije izlaganja u SAD, a Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode u Velikoj Britaniji (MHRA) prije izlaganja dala mu je uslovno odobrenje za stavljanje u promet za prevenciju kovida-19. U zemljama širom Evrope uspostavljeni su sporazumi kojima se omogućuje dostupnost Evushelda.

Preporučena doza Evushelda u Evropi je 150 mg tiksagevimaba i 150 mg cilgavimaba, koji se primjenjuje kao dvije odvojene uzastopne intramuskularne (IM) injekcije, prenosi Index.

Postoji sve veći broj dokaza iz više neovisnih studija in vitro i in vivo (životinjski model) koje podržavaju potencijal Evushelda u zaštiti od podvarijanti BA.1, BA.1.1 i BA.2.   Novi podaci Medicinskog fakulteta Univerziteta Vašington pokazali su da je Evusheld zadržao snažnu neutralizirajuću aktivnost protiv novorazvijene i vrlo zarazne podvarijante BA.2, koja je dominantan soj u mnogim evropskim zemljama i trenutno čini više od 60 odsto infekcija kovida-19 u Evropi.

Ova studija takođe je pokazala da je Evusheld smanjio virusno opterećenje i da ograničava upalu u plućima (in vivo) u svim varijantama omikrona.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.