London uklanja portugalske destinacije sa zelene liste?

  • 03.06.2021. 15:48

LONDON - Velika Britanija planira da ukloni Portugaliju sa liste zemalja iz kojih putnici ne moraju da provedu određeni period u samoizolaciji, javio je Bi-Bi-Si.

U izvještaju se navodi da Velika Britanija ne planira da doda bilo koju zemlju na listu, čime se ponovo zatvara britansko tržište slobodnih putovanja.

Velika Britanija dozvolila je putovanja 17. maja, nakon četiri mjeseca sprovođenja strogih mjera zatvaranja, ali će djelimično otvaranje biti još više ograničeno ukoliko Portugalija bude uklonjena sa liste zemalja bezbjednih za putovanja.

Portugalija je održavala rad avio-prevoznika i turističkih kompanija u posljednje tri sedmice i uklanjanje te zemlje sa liste produbiće krizu u industriji saobraćaja, za koju je početkom mjeseca djelovalo da se oporavlja.

Avio-prevoznici kao što su "Izi džet" i "Britiš ervejz" i kompanije kao što su TUI i "DŽet dva", koji su već oslabljeni tokom 15 mjeseci sprovođenja mjera zatvaranja, biće izloženi velikom finansijskom izazovu ukoliko ne dođe do otvaranja ovog ljeta.

Akcije kompanije "Izi džet" pale su za 4,5 odsto, TUI za tri odsto, a "DŽet dva" za šest odsto, javlja Bi-Bi-Si.

Španija, Francuska, Italija i SAD nalaze se na tamnožutoj listi. Putovanja u zemlje sa te i crvene liste nisu zabranjena, ali se građani odvraćaju od te namjere.

Zabrinutost zbog novih zaraznijih sojeva virusa korona ugrožava vrhunac ljetne sezone putovanja u Evropi, kada milioni Britanaca obično putuju u južni dio Evrope, uglavnom u julu i avgustu.

Britanski premijer Boris DŽonson upozorio je juče industriju saobraćaja da je njegov prioritet zaštita kampanje vakcinisanja protiv kovida 19.

"Želim da znate da nećemo oklijevati u premještanju zemalja sa zelene na tamnožutu ili crvenu listu ukoliko budemo morali. Prioritet je da se nastavi vakcinacija i da se zaštite građani ove zemlje", izjavio je DŽonson.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм