Ublažavanje zakona

Luksemburg dozvolio uzgajanje i upotrebu marihuane u "sopstvena četiri zida"

  • Izvor: Tanjug
  • 23.10.2021.08:14

U Luksemburgu će biti dozvoljeno gajenje do četiri stabljike kanabisa u stanovima ili baštama, na osnovu ublažavanja zakona, čime će ta država postati prva u Evropi koja legalizuje proizvodnju i konzumiranje marihuane.

Britanski "Gardijan" piše da je Vlada Luksemburga unijela velike promjene u pristupu rekreativnoj upotrebi i uzgoju kanabisa nakon neuspješnih zabrana, a prema novom zakonu, lica starija od 18 godina moći će legalno da uzgajaju do četiri stabljike kanabisa po domaćinstvu, za ličnu upotrebu.

Trgovina sjemenom, takođe, biće dozvoljena bez ograničenja u količini ili nivou tetrahidrokanabinola (THC), koji je osnovni psihoaktivni sastojak.

Vlada je saopštila da će biti omogućena kupovina u prodavnicama, uvoz iz inostranstva ili kupovina putem interneta, kao i da postoji namjera da se vremenom dozvoli i domaća proizvodnja sjemena za trgovinske svrhe, ali su planovi za proizvodnju i regulisanje distribucije odloženi zbog pandemije korona virusa.

Ministar pravde Sem Tamson opisao je promjenu zakona o domaćoj proizvodnji i potrošnji kao prvi korak.

Upotreba i uzgajanje u "sopstvena četiri zida"

Za domaće proizvođače će mjesto za uzgoj do četiri biljke biti ograničeno na uobičajeno mjesto stanovanja, kako spolja, tako i unutra, na balkone, terase ili bašte.

Zakonska zabrana konzumiranja i transporta kanabisa ili proizvodnje kanabisa u javnosti će i dalje biti na snazi, kao i zabrana trgovine kanabisom ili proizvodima od kanabisa osim sjemena.

Međutim, u skladu sa ublažavanjem zakona, konzumiranje i transport do tri grama se više neće smatrati krivičnim djelom, već prekršajem.

Izvori bliski vladi, piše Gardijan, su rekli da je inicijativa za ovaj zakon vođena željom da se liberalizuje upotreba i uzgajanje u "sopstvena četiri zida".

Luksemburg će se tako pridružiti Kanadi, Urugvaju i 11 američkih država u postupanju koje je suprotno konvenciji UN o kontroli narkotika, koja obavezuje potpisnike da "proizvodnju, izvoz, uvoz, distribuciju, trgovinu, upotrebu i posedovanje narkotika (uključujući kanabis) ograniče isključivo na medicinske i naučne svrhe", navodi britanski list.