Doprinos paketu pomoći EU

Mađarska izdvaja 187 miliona evra za Ukrajinu

  • Извор: СРНА
  • 24.11.2022. 09:15

Mađarska će obezbijediti 187 miliona evra finansijske pomoći Ukrajini, kao doprinos planiranom paketu pomoći EU ukupne vrijednosti 18 milijardi evra u sljedećoj godini, navodi se u ukazu mađarske Vlade.

U ukazu vlade premijera Viktora Orbana navedeno je da Budimpešta ima volju da plati svoj dio podrške Ukrajini, ali da bi radije obezbijedila sredstva bilateralno nego u okviru zajedničkog zajma iz EU.

"Vlada je i dalje posvećena učešću u finansijskoj podršci Ukrajini zahvaćenoj ratom. Stoga poziva ministra finansija da Ukrajini obezbijedi 187 miliona evra mađarskog udjela u zajmu od 18 milijardi evra iz EU", ističe se u ukazu.

U ukazu, koji je potpisao Orban, ističe se da mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto treba da započne razgovore sa Ukrajinom kako bi se razradio sporazum potreban za finansijsku pomoć.

Kako bi osigurala sredstva za pozajmicu, koju Ukrajina mora da vrati u roku od 35 godina, Evropska komisija će se zadužiti na tržištima kapitala.

Međutim, prijedloge paketa moraće da odobre Evropski parlament i 27 članica Unije, a Mađarska je saopštila da će učestvovati u zajedničkom zajmu.