Vučić u Parizu

Makron podržava pronalaženje kompromisnog rješenja sa Albancima

  • 17.07.2018. 16:33

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije u Parizu da je sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom razgovarao o bilateralnim pitanjima, prijateljstvu dviju zemalja, ali i o dijalogu Beograda i Prištine. Pariz će pomoći Srbiji u rješavanju najosetljivijih pitanja na putu ka Evropskoj uniji, poručio je Makron.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se na konferenciji u Parizu nakon sastanka sa Makronom, rekao da je od francuskog predsjednika dobio podršku za pronalaženje komrpomisnog rješenja sa Albancima na Kosovu.

"I to ne samo da sačuvamo mir za godinu ili dvije, već za trajni mir da bismo se koncentrisali na ekonomski napredak", istakao je Vučić.

Predsjednik je zahvalio Makronu što, kako kaže, i Srbija i cijeli naš region ponovo gledaju u Pariz, u Francusku za šta je, dodaje, zaslužan upravo Makron.

"Francuska je danas mnogo značajnija za naš region i cijelu Evropu nego što je bila u nekom ranijem periodu. Ja sam otvoren čovek i govorim šta mislim. Čestitam što je vratio Francusku na mjesto koje joj pripada u Evorpi i svijetu", naglasio je predsjednik Srbije.

Istakao je da je sa francuskim predsjednikom postigao visok stepen saglasnosti o ključnim pitanjima - očuvanju mira i stabilnost, zajedničkom traženju rješenja i gledanja u budućnost, a ne samo u prošlost.

Vučić je istakao da bilateralna saradnja Srbije i Francuske napreduje iz godine u godinu, dodajući da je sve više francuskih kompanija koje prave dobre poslove u Srbiji.

Dodao je da trgovinska razmena Srbije i Francuske raste i preći će milijardu evra. 

Napomenuo je da je sa Makronom razgovarao o iskrenom i dugotrajnom prijateljstvu dvije zemlje, koje, kako kaže, traje ne decenijama već vekovima.

Od Makrona, kako napominje, očekujemo da pomogne Srbiji i na njenom evropskom putu. 

Vučić je Makronu čestitao povodom pobede Francuske na Svjetskom prvenstvu u fudbalu, dok je francuski predsjednik čestitao Vučiću na pobjedi Novaka Đokovića na Vimbldonu.

Francuski predsjednik zahvalio je Aleksandru Vučiću na pozivu da dođe u Srbiju 11. novembra.

"Želim da zahvalim predsjedniku Vučiću na pozivu da 11. novembra posjetim Srbiju i želim da ispoštujem preuzeti poziv", rekao je Makron na pres konferenciji nakon razgovora s Vučićem. 

Podsjetio je na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dvije zemlje koje je posebno potvrđeno u velikom ratu. Makron je rekao da je i o tome danas bilo riječi, ali i o nekim aktuelnim temama i tome šta učiniti u budućnosti.

"Zaboravili smo koliko smo bili bliski, zajedno smo oslobodili Srbiju 2018, dali ste mi danas neka dragocena dokumenta, to stvara novu obavezu između nas...danas smo opet zajedno, mislim na zajedničke misije u Maliju, Libanu"naveo je Makron. 

Francuska će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, a u okrivu toga i u rješavanju najosjetljivijih pitanja, poručio je francuski predsednik. 

Тагови: