Iznenađenje na političkoj sceni Francuske

Marin Le Pen sa ljevicom ruši Makronovu vladu

  • Извор: Курир
  • 25.10.2022. 08:49

Liderka krajnje desnice Marin le Pen najavila je danas da će poslanici njenog Nacionalnog saveza podržati zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi koji je u parlamentu podnio ljevičarski savez, što je iznenađujući potez koji predstavlja probleme za francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

I Nacionalni savez i blok koji predvodi stranka krajnje ljevičarskog lidera Žan-Lika Melanšona odvojeno su podnijeli predloge za izglasavanje nepovjerenja, nakon što je vlada iskoristila zakonsku mogućnost da usvoji budžet za 2023. godinju bez rasprave i glasanja u parlamentu, prenosi Politiko.

"Budući da samo nacionalni interes vodi naše riječi i djela, grupa kojoj imam čast da predsjedavam glasaće za predlog iznijet na prihvatljiv način na drugoj strani parlamenta. Ako zbog toga sutra ponovo budemo morali da izađemo na izbore, spremni smo za to“, rekla je Le Pen.

Do sada su se ove dve stranke sa različitih političkih polova držale na udaljenosti i ranije su nagovestile da neće podržavati predloge druge strane, iako je Le Penova držala otvorene opcije.

Uprkos današnjoj odluci Le Penove, malo je vjerovatno da bi zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi mogao da prođe u parlamentu, jer lijevi i desni blok zajednom imaju 240 poslanika, a za obaranje vlade potrebna je apsolutna većina od 289 glasova.

Za rušenje vlade bila bi im neophodna podrška Republikanaca, treće najveće opozicione partije koja ima 61 poslanika, ali su oni već saopštili da neće podržati taj zahtjev.

Uprkos tome, neočekivani savez krajnje desnice i ljevice postaje sve veći problem za Makona, čija koalicija je na izborima održanim prije četiri meseca izgubila većinu u parlamentu.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.