ЕУ

Мармелада или џем? Нове Директиве о доручку

  • Извор: Индекс
  • 28.10.2023. 15:34

У Европској унији постоји регулатива, коју је преузела и Хрватска, по којој су мармеладе само производи добијени од цитруса, док је раније постојала и мармелада од шљива, шипка...

Значи, даном уласка у ЕУ мармеладу од шипка више не можете звати мармеладом јер у ЕУ сматрају да се на тај начин збуњују потрошачи. Тако је мармелада од шипка прије десет година постала џем од шипка.

Сада би се то опет могло промијенити.

Измјене Директиве о доручку

ЕУ је прије пар мјесеци представила приједлог измјене Директиве о доручку у којем се спомиње како би се намаз који није од цитруса исто могао називати мармеладом.

У приједлогу објашњавају како се, упркос томе што се појам "мармелада" ограничио искључиво на намаз од цитруса, тај назив у бројним државама користи и за намазе од другог воћа.

"Како би се у тим случајевима узела у обзир језична пракса, државе чланице требале би моћи одобрити употребу појма 'мармелада' за назив производа 'џем'“, појасниле су европске бирократе.

Питоне бивше дјевојке пустио испред зграде

Питоне бивше дјевојке пустио испред зграде

Како су рекли, да се потрошачи не би довели у заблуду, појам "мармелада од цитруса“ требало би употребљавати у цијелој ЕУ за производ који је претходно дефинисан као "мармелада“ како би се разликовале те двије категорије производа. 

"То је у складу и с међународним стандардом садржаним у Општем стандарду Кодекса за џемове, желее и мармеладе, који је Комисија за Кодекс Алиментариус донијела на својој 32. сједници, одржаној од 29. јуна до 4. јула 2009., а којим је утврђена разлика између мармеладе од цитруса и мармеладе која није од цитруса.

Стога је примјерено на одговарајући начин ревидирати Директиву 2001/113/ЕЗ у погледу назива производа 'мармелада'", образлажу ЕУ бирократи ово важно питање.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм