Oslo

Masovni ubica Anders Brejvik tuži Norvešku za kršenje ljudskih prava

  • Извор: Индекс
  • 26.08.2022. 18:45

Anders Brejvik, 43-godišnji masovni ubica koji je 2011. u Norveškoj ubio 77 osoba, ponovno tuži vladu svoje zemlje za kršenje ljudskih prava, sa željom da prekine boravak u samici. 

Brejvik, ekstremist krajnje desnice, nalazi se u zatvorskoj samici od osude 2012. Norveški dnevnik Aftenposten izvijestio je da je Brejvikov advokat Ojstin Storvik juče poslao obavještenje ministarstvu pravosuđa u kojem stoji da niko ne smije biti podvrgnut mučenju ili neljudskom i ponižavajućem tretmanu te kažnjavanju.

List piše da Brejvik tvrdi da su duga izolacija i ograničenja kontakta s vanjskim svijetom kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ranije ove godine Brejvik je premješten iz zatvora Telemark u Skienu u zatvor Ringerike, ali njegov advokat navodi da nije bilo napretka u pogledu ljudskih kontakata.

"On nema kontakta ni s kim osim sa zatvorskim čuvarima", rekao je advokat Storvik za norvešku novinsku agenciju NTB, dodavši da se radi o kršenju ljudskih prava.

Sud u januaru odbio uslovni otpust Brejviku

U januaru je Brejviku odbijen uslovni otpust i sudije su odlučile da mora ostati u zatvoru jer i dalje predstavlja potencijalnu prijetnju te postoji očigledan rizik da bi se mogao vratiti ponašanju koje ga je navelo na počinjenje masakra prije 11 godina. Tada je ubio 77 ljudi u ljetnom kampu.

Brejvik služi maksimalnu zatvorsku kaznu od 21 godine, a 2016. je već uspješno tužio norvešku vladu zbog kršenja ljudskih prava. Žalio se na izolaciju od drugih zatvorenika, kvalitet zatvorske hrane te česte pretrese ćelije, podsjeća "Index.hr".

Тагови:
  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм