Лондон

Масовно се шири Бин Ладеново писмо Америци

  • Извор: Агенције
  • 18.11.2023. 04:00

Двадесет двије године након напада на њујоршки Свјетски Трговински Центар 11. септембра и 12 година након што су га убили амерички специјалци док се скривао у Пакистану, шеф Ал Каиде Осама бин Ладен поново је на насловницама.

Бин Ладеново "Писмо Америци", старо неколико деценија, почело је да кружити интернетом недуго након напада 2001, посебно међу екстремистичким исламистичким организацијама, а први пут је објављено у британском "Гардијану" 2002.

У писму упућеном САД и Американцима, Бин Ладен оштро критикује америчку владу, укључујући и њену подршку стварању Израела, што назива “једним од највећих злочина”.

Након нове ескалације насиља на Блиском истоку, у којем је палестинска милитантна група Хамас побила 1.200 људи у изненадном нападу, а онда Израелци узвратили нападом на Газу у којем је до сада погинуло 12.000 људи, Бин Ладеново писмо поново је почело кружити интернетом.


Већина јеврејских гласача подржава Бајдена, али...

Већина јеврејских гласача подржава Бајдена, али...

На друштвеној медијској платформи ТикТок у кинеском власништву десетине корисника — укључујући многе припаднике Генерације З, који чине већину корисника апликације — почели су објављивати видеозаписе у којима цитирају исјечке из писма и говоре о томе како им је оно наводно дало нову перспективу о историјском контексту иза 11. септембра.

Дијелови писма у којима се критикује америчка подршка Израелу одјекнули су међу неким корисницима, у вријеме када људи широм западних земаља постају све критичнији према израелској влади.

ТикТокери су Бин Ладенов урадак описали као ‘писмо које отвара очи‘, а неки су чак отишли толико далеко да су рекли да је терористички напад на ‘Близанце‘ у Њујорку био добра ствар.

Убрзо су објаве постале виралне, а на Си Ен Ену кажу како су видеоснимке у којима се расправља о писму прикупиле 14 милиона прегледа.

Из ТикТока су обећали да ће зауставити тај тренд, јер крши њихова правила о подржавању било којег облика тероризма.

У четвртак су додали да раде на ‘проактивном и агресивном уклањању овог садржаја‘ и истрази како је доспио на њихову платформу, а уклонили су и хештег #lettertoamerica из своје функције претраживања.

Али, такође су избјегли и преузимање кривице, рекавши да феномен људи који објављују садржаје на којима се симпатише Бин Ладен ‘није јединствен за ТикТок и појавио се на више платформи и медија‘, пише "Политико".


Пазите се: Познати астролог открио два знака којима се не пише добро

Пазите се: Познати астролог открио два знака којима се не пише добро

"Гардијан" је у четвртак уклонио потпуни препис Бин Ладеновог писма, које су љевичарске британске новине први пут објавиле на интернету 2002. године, замијенивши га кратком изјавом у којој се тврди да је ‘широко дијељено на друштвеним мрежама без пуног контекста‘.

"Стога смо одлучили уклонити га и умјесто тога усмјерити читаоце на новински чланак који га је изворно контекстуализовао", стоји у саопштењу "Гардијана".

Уклањањем писма са своје интернет странице "Гардијан" је само подстакнуо интерес људи и придонио да постане још више вирално.

Политичари у САД били су оштри. Портпарол Бијеле куће рекао је да ‘нико никада не би требао вријеђати 2.977 америчких породица које још оплакују вољене повезујући се с подлим ријечима Осаме бин Ладена‘.

"Посебно сада, у вријеме пораста антисемитског насиља у свијету, и непосредно након што су Хамасови терористи извели најгори покољ јеврејског народа од холокауста у име истих теорија завјере", додао је.


Стање се рапидно погоршава: Све јасније да Америка неће моћи да отплати дуг

Стање се рапидно погоршава: Све јасније да Америка неће моћи да отплати дуг

Неколико посланика из цијелог политичког спектра оптужило је апликацију у кинеском власништву за ширење антиамеричке пропаганде и позвало на њено блокирање.

Посланик демократа Џош Готхајмер рекао је да ТикТок ‘гура противрористичку пропаганду како би утицао на Американце‘ и позвао да се ‘забрани или прода америчкој фирми‘, док је републикански сенатор Џош Хјули описао ТикТок као ‘гејзир терористичке пропаганде и најефикаснији надзорни алат за стране владе икада изумљен'.

"Гардијан" је уклонио свој препис писма, али исјечци и цијели текст још увијек се могу пронаћи на разним угловима интернета.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.