Moskva

Mediji: Realan scenario da Rusija zavrne gas Evropi

  • Извор: СРНА
  • 28.06.2022. 16:43

Ruski lider Vladimir Putin ima toliko novca da može zaustaviti gas za EU, odnosno prestati da je snabdijeva, navode zapadni mediji i stručnjaci.

Sve više se čini da su ruske sankcije prema EU zaustavljanjem snabdijevanja gasom - realan scenario.

BBC navodi da je Međunarodna agencija za energiju upozorila da Rusija ove zimu može "zavrnuti" gas Evropi te predlaže da se svi pripreme za takav scenario.

I agencija "Bloomberg" primjećuje da je moguće da će Rusija sankcionisati EU.

Cijena prirodnog gasa u Evropi raste treći dan zaredom, zbog prijetnje smanjenih isporuka iz Rusije. Zato se skladišta gasa pune sporije od očekivanja.

"Gaspromove" pošiljke kroz 'Sjeverni tok' ostaju na 40 odsto kapaciteta, što redukuje snabdijevanje kupaca u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama.

"New York Times" upozorava da su se već intenzivirale evropske rasprave o kriznim scenarijima te prenose izjave njemačih zvaničnika da je već došlo do gasne krize i da je gas roba koje će ubuduće nedostajati.

"Wall Street Journal" kritikuje ideju da se ograniče cijene ruskom gasu stvaranjem kartela zapadnih nacija i njihovih saveznika.

Čak i ako se zanemari pitanje kako će se provoditi taj neobični mehanizam limitiranja cijene, krenula su upozorenja kako je cijela priča vrlo čudna.

"Cjenovni limiti ne rade. Ekonomska je ludost pokušati tako nešto. Umjesto da prodaje naftu EU, Rusija će je prodati Indiji i Kini. U najboljem slučaju ova runda besmislica neće učiniti ništa nego preusmjeriti gas sa jednog mjesta na udaljenija mjesto uz povećane cijene za sve", navodi ugledni ekonomista Majkl Šedlok.

Uz to je postavio cinično pitanje:

"Ako je tako lako, zašto to nisu napravili prije nekoliko mjeseci? Zašto nisu postavili cijenu na 15 dolara za barel?"

Uostalom, šta ako Rusija na ovakve nove mjere (pokušaj limitiranja cijene gasa) odgovori svojim sankcijama protiv zapadnih zemalja?

"Eurointeligence" piše o toj temi uz opasku da je "pozorište apsurda duga evropska tradicija".

"Ali, čak i slavni dramatičari u ovoj predstavi muče se kako izaći sa nečim tako apsurdnim kao što je priča o Njemačkoj i gasnim sankcijama. Ispočetka je prioritet bio omogućiti dotok gasa, a onda su njemačka vlada i EU odlučili da sankcionišu ruski ugalj i naftu. Zatim su razvodnili vlastite sankcije plaćajući 'Gaspromu' u rubljama. I sada Putin ima toliko gotovine da on može da uvede sankcije EU", piše u tekstu.

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина