Guverner Floride

Medijska imperija iza Rona Desantisa: Tačka preko koje Tramp neće moći?

  • Извор: РТС
  • 10.11.2022. 12:02

Medijska imperija Ruperta Mardoka naziva ga budućnošću, Donald Tramp ga upozorava da se ne kandiduje na izborima 2024. godine, a Ron Desantis osvaja drugi mandat na mjestu guvernera Floride. Ko je republikanac koji bi mogao da pomrsi račune Trampu i osvoji nominaciju.

Republikanac Ron Desantis potencijalni protivkandidat Donaldu Trampu za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024, ponovo je izabran za guvernera osunčane države. 

On je na međuizborima pobijedio demokratu Čarlija Krista sa 59,4 spram svega 40 odsto glasova što se u SAD vidi kao uvod u trku Desantisa za predsjednika 2024. godine. 

Desantis je održao pobednički govor u kojem je zahvalio biračima na podršci njemu i njegovoj politici.

"Nismo samo dobili izbore, mi smo ponovo ispisali političku kartu. Hvala vam što ste nas počastili pobjedom za vijek vijekova", rekao je Desantis.

Guverner je takođe zahvalio glasačima koji nisu glasali za njega na prošlim izborima, a na ovim jesu, rekavši da je "počašćen što je zaslužio povjerenje i podršku u ove četiri godine".  

Rekao je da Amerikanci već duže vrijeme glasaju tako što se iz drugih država, nezadovoljni tamošnjim vođstvom, sele na Floridu.

"Ljudi dolaze ovamo jer naša politika funkcioniše, vođstvo je važno", ocenio je Desantis. 

Za pobjedu presudna je bila i Desantisova popularnost među Hispano-američkim glasačima.

I osmog dana Bog stvori Rona Desantisa

Tokom kampanje za reizbor guvernera Floride, Desantis je u predizbornom spotu opisan kao poslat od Boga. 

U reklami se kaže "osmog dana stvaranja, Bogu je bio potreban zaštitnik, pa je Bog napravio borca". Taj borac, nije niko drugi do guverner Floride Ron Desantis.

Predizborni spot se nastavlja uz riječi: "Bog je rekao: 'Potreban mi je neko ko će uzeti strijele, stajati čvrsto na tragu nemilosrdnih napada, pogledati majku u oči i reći joj da će njeno dijete ići u školu...". U predizbornom spotu nikada ne piše Desantis, ne čuje se njegovo ime, ali u spotu se koriste fotografije iz Desantisovog javnog i privatnog života.


Nakon emitovanja predizbornog spota reagovao je bivši američki predsjednik Donald Tramp koji ga je na predizbornom skupu u Pensilvaniji tokom vikenda nazvao "nemoralnim".

Tramp upozorio Desantisa da se ne kandiduje 2024.

Kad je Donald Tramp odnio pobjedu na predsjedničkim izborima održanim 8. novembra 2016. godine, pobijedivši protivkandidatkinju iz Demokratske stranke, Hilari Klinton, Ron Desantis je bio među njegovih najglasnijim pristalicama, da bi sljedeće godine dobio njegovu podršku i kandidovao se za guvernera Floride.

Ali, nakon uspjeha koji je ostvario na izborima 8. novembra, izgleda da će ostati uskraćen za svaku dalju Trampovu podršku.

Na dan izbora u SAD, bivši predsjednik Donald Tramp, koji ima prijavljeno prebivalište na Floridi, rekao je da je glasao za Desantisa za još jedan mandat na mjestu guvernera. Ali je sa druge strane poručio Desantisu da se ne kandiduje na predsjedničkim izborima 2024. godine uz riječi da će ako to ipak učini, imati da kaže, ne tako lijepe stvari o njemu. 

On je rekao američkoj mreži Foks njuz da guverner Floride treba da ostane van trke.

"Ne znam da li će da se kandiduje. Mislim da to ne bi bilo dobro za stranku. Bolje da ne ulazi u trku, inače bih mogao da kažem neke stvari o njemu koje ne bi bile prijatne. Ja o njemu znam više od bilo koga - osim, možda, njegove žene", rekao je Tramp.

On nije iznio detalje - ali Tramp je ranije prijetio da će objaviti štetne informacije o rivalima.

Kasnije je svog potencijalnog protivnika opisao kao "dobrog momka" i negirao da je među njima postojao spor.

"Nema svađe, sukoba među nama, a ja sam daleko u vrhu ispred njega u rangu anketa", rekao je on.

Tramp nije zvanično objavio da će se kandidovati za predsjednika kroz dvije godine, ali je nagovijestio bi mogao da objavi kandidaturu za predsedničke izbore već sljedeće nedjelje, kada je u utorak u Ohaju rekao da će "saopštiti veliku najavu 15. novembra".

Sa druge strane Ron Desantis još uvijek nije dao odgovor na pitanje koje mu se postavlja danima - da li će se uključiti u predsjedničku trku 2024. godine.

Ko je Ron Desantis?

Ron Desantis je rođen 1978. na Floridi, u Džeksonvilu. U mladosti je bio istaknuti košarkaš, a tim sportom je nastavio da se bavi i na Jejlu gdje je diplomirao istoriju, a potom i pravo na Harvardu.

Američkoj mornarici priključio se 2004. i bio je u Iraku kao pravni savjetnik komandanta misije "foka" i nosilac je vojnih medalja. Aktivnu dužnost je napustio 2010, kad se oženio novinarkom Kejsi Blek sa kojom ima troje djece.

Služio je i kao federalni tužilac gdje je gonio i osuđivao predatore na djecu. Izabran je u Kongres 2012. gdje se do 2018. zalagao se za ograničenja kongresnih mandata i pomagao u donošenju reformi u Upravi za veterane sa naglaskom na mentalno zdravlje.

Kancelariju guvernera preuzeo je 2019. i ubrzo podigao prašinu u javnosti svojim kontroverznim politikama. Među njima se posebno ističu mjere donijete tokom pandemije kovida, kad je ukinuo ristrikcije znatno ranije od drugih guvernera. Iako su mnogi predviđali crne posledice, stopa smrti na Floridi (preko 75.000 ljudi) bila je u nacionalnom proseku dok se ekonomija države kotirala bolje od mnogih drugih.

Njegov guvernerski mandat obeležilo je i usvajanje zakona koji ograničava diskusiju o  LGBT pitanjima u školama i svađa sa "Volt Diznijem" oko tog zakona.

Što se tiče abortusa, važne teme ovogodišnjih izbora za Kongres, Desantis je u aprilu potpisao zakon kojim se ova procedura brani nakon 15 nedjelja trudnoće.

Mediji Ruperta Mardoka: Desantis je budućnost

Medijska imperija Ruperta Mardoka, Rona Desantisa naziva budućnošću.

Rupert Mardok, medijski mogul koji kontroliše neke od najmoćnijih organa konzervativnih medija, jasno je stavio do znanja da bi kao kandidata na predsjedničkim izborima 2024. više volio da vidi Desantisa nego Trampa.

Njujork post, tabloid koji Mardok kontroliše, pozdravio je Desantisovu pobjedu u izbornoj noći na svojoj naslovnoj strani u srijedu ujutru.

Na naslovnoj strani je Ron Desantis koji slavi pobjedu u društvu svoje porodice, a krupnim slovima je istaknut naslov - "Budućnost".

Takođe, na Fok njuzu, dominantnom televizijskom kanalu koji Mardok kontroliše, značajna pažnja posvećena je u Desantisovoj pobjedi, nazivaju ga "novim liderom Republikanske partije". 

Izvještavanje iz Mardokovih medija ne znači da će se oni potpuno okrenuti protiv Trampa, ocjenjuju analitičari. Umjesto toga, to sugeriše da bi Mardok mogao da iskoristi svoj uticaj da nagne vagu i gurne republikance ka Desantisu ako se njih dvojica izjednače na republikanskim predizborima 2024.

Mardokov portparol nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. Ali Mardok je u prošlosti jasno pokazao svoju frustraciju Trampom.

Megi Haberman, reporterka Njujork tajmsa i politička analitičarka Si-En-Ena, nedavno je u svojoj knjizi bestselera izvijestila da je nakon izbora 2020. Mardok primetivši Trampa rekao: "Trebalo bi da odbacimo ovog tipa".

(Foto: Tanjug-AP/Rebeča Blackwell)

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)