Dmitrij Medvedev

"Međunarodni krivični sud političko oruđe ratnih huškača"

  • Извор: СРНА
  • 12.05.2023. 22:54

Međunarodni krivični sud (MKS) je političko oruđe ratnih huškača, rekao je danas zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu.

Medvedev je rekao da je MKS "dostojan nasljednik" MKSJ-a, ad-hok tribunala za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, za koji je rekao da je "ružni oblik prava koji nije donio ništa osim katastrofe" i diskreditovao međunarodno pravo.

On se u govoru osvrnuo na MKS, koji je u martu optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za "ratne zločine" zbog evakuacije djece ugrožene ukrajinskim granatiranjem, navodeći da je nalog za Putinovo hapšenje razlog za rat protiv bilo koje zemlje koja pokuša da ga sprovede.

Kada je riječ o Evropskom sudu za ljudska prava, Medvedev je rekao da je američki milijarder Džordž Soroš uticao na mnoge sudije tog suda.

Nezavisna istraga iz 2020. godine otkrila je da su 22 od 100 sudija Evropskog suda za ljudska prava, koji su radili između 2009. i 2019, imali "snažne veze" sa Sorošem, bilo preko njegove Fondacije za otvoreno društvo ili posredničkih nevladinih organizacija koje su dobile od njega sredstva, prenosi "Raša tudej".

"Dugi niz godina su mu ove sudije bukvalno jele iz ruke i, prema naredbi preko okeana, pečatirale pristrasne sudske presude koje, inače, nisu revidirane ni nakon ovih korupcionaških skandala", rekao je Medvedev.

Rusija se povukla iz svih ugovora koji prihvataju jurisdikciju Evropskog suda za ljudska prava u septembru 2022, a zakon kojim se sve presude suda proglašavaju ništavim na njenoj teritoriji stupio je na snagu u martu. 

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)