Potpredsjednik ruskog Savjeta bezbjednosti

Medvedev: Da izbjegnemo rat, moramo pregovarati

  • Извор: СРНА
  • 27.01.2022. 08:05

Proces pregovora o bezbjednosnim garancijama je jedini način da se sadašnja situacija riješi, a da biste izbjegli rat morate pregovarati, izjavio je danas potpredsjednik ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.

- Ne smije biti rata ni na koji način, niko ne traži da započne rat, i mora se učiniti sve da se izbjegne bilo kakav rat - poručio je Medvedev ruskim medijima, a prenosi agencija TAS S.

U tom smislu, kako naglašava, najvažnija i “jedina opcija je pregovaranje o bezbjednosnim garancijama, uključujući političkim i diplomatskim sredstvima“, kao i korišćenje principa nedjeljivosti bezbjednosti u međusobnim odnosima, koji je, kako ukazuje, ugrađen u sve evropske i međunarodne temeljne dokumente i koji sugeriše da niko ne može da jača svoju bezbjednost na štetu bezbjednosti neke druge zemlje.

Medvedev je, međutim, ukazao da postoje ljudi koji zarađuju na tenzijama i na pričama o ratnom scenariju.

Govoreći o dokumentima o bezbjednosnim garancijama koje je Moskva predala SAD i NATO-u, Medvedev je rekao da su ti dokumenti vrlo konkretni i određeni, i da su odraz zabrinutosti zvanične Moskve.

- Nije samo riječ o Ukrajini ili bilo kojoj drugoj državi, već o realnoj opasnosti po nacionalnu bezbjednost naše zemlje - izjavio je potpredsednik Savjeta za bezbjednost.

Ako se na primjer, kako dodaje, Ukrajina pridruži NATO-u, nova vojna baza sa novim ofanzivnim oružjem pojavila bi se odmah na granici sa Rusijom.

- U takvim uslovima bismo završili u veoma komplikovanoj geopolitičkoj situaciji i to svakako moramo uzeti u obzir. To je ono o čemu se radi u dokumentima, koji su sačinjeni i predati američkoj strani - izjavio je on.

Napominje i da NATO ne uspijeva da održi svoje obećanje o neširenju na istok i da se prebacio na ruske granice.

- Obećali su da neće širiti NATO, ali nisu održali obećanje. Kažu “mi ništa nismo potpisali?“ Ali svi dobro znamo ko je i kada dao takva obećanja i takva uveravanja - naglasio je Medvedev.

SAD i NATO uputili su juče Moskvi odgovor na predlog Rusije povodom dokumenta o bezbjednosnim garancijama.


  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.