Rusija

Medvedev o rušenju drona: Amerikanci su potpuno poludjeli

  • Извор: Агенције
  • 17.03.2023. 10:03

Bivši predsjednik Rusije i sadašnji član u ruskom Savjetu bezbjednosti Dmitrij Medvedev na Telegramu se oglasio o padu američke bespilotne letjelice.

“O američkom dronu. Kratki zaključci: ne postoji međunarodna konvencija o ovoj temi. Čikaška konvencija iz 1944. i drugi međunarodni dokumenti ne reguliraju ova pitanja. Usput, podsjetiću da su Amerikanci uništili Ugovor o otvorenom nebu, koji je davao pravo vojnim inspekcijama”, poručio je Medvedev.

Dodaje da se domaće zakonodavstvo tek formira.

“Međutim, vazdušni kodeksi koriste izraze ‘zabranjene zone’ i ‘ograničene zone’. Dakle, u skladu sa članom 15 VK utvrđuju se zabranjene zone, opasne zone (područja poligona, miniranja i slično), zone ograničenja letova aviona i drugi elementi strukture zračnog prostora koji se uspostavljaju za obavljanje djelatnosti u vazdušnom prostoru”, kazao je Medvedev.

Dodao je da to radi vlada. Naglašava da se dronovi takođe moraju pridržavati ovih pravila, a pogotovo u razdoblju neprijateljstava, što je poznato svim korisnicima vazdušnog prostora.

Štaviše, ponekad je teško fiksirati trenutak ulaska aviona ili drona u teritorijalno more.

“I to je dio naše teritorije na kojoj se proteže naš suverenitet”, rekao je Medvedev.

Jednostavno govoreći, Amerikanci su potpuno poludjeli, naveo je dodajući da ipak treba održavati vojne kontakte s njima, pogotovo nakon izjava senatora Grejama koji je kazao da je nužno obarati ruske avione.

“Usput rečeno, vazdušne nesreće se nekad događaju s takvim stvorenjima”, zaključio je.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић