Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti

Medvedev upozorio da bi se istorija mogla ponoviti kada su u pitanju Ujedinjene nacije

  • Извор: Новости.рс
  • 09.09.2022. 15:43

Sudbina Ujedinjenih nacija mogla bi da bude ista kao i sudbina "Lige naroda" odnosno "Društva naroda", ako se prekrše ovlašćenja stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, upozorio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On se osvrnuo na nedavnu inicijativu Amerikanaca koji su predložili određene reforme u Savetu bezbjednosti UN.

- Kompromisi se razlikuju. Ako ovaj podrazumijeva pokušaj SAD koje se vode svojim zoološkim antiruskim ludilom da prekrše ovlašćenja stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN, pa, razboljeće se gutajući prašinu. U suprotnom, Ujedinjene nacije bi doživele sudbinu Lige naroda koja je propala - napisao je Medvedev u petak na svom Telegram kanalu.

Liga naroda, odnosno Društvo naroda (1920-1946), bila je prva globalna organizacija osmišljena da osigura mir i saradnju između država, putem diplomatije. Uprkos određenim dostignućima, Liga nije uspjela da ispuni zadatke kolektivne bezbjednosti. UN su naslijedile organizaciju poslije Drugog svjetskog rata.

Savjet bezbjednosti UN, jedan od pet glavnih organa Ujedinjenih nacija, ima kao stalne članice Veliku Britaniju, Kinu, Rusiju, Sjedinjene Države i Francusku.