Grčki premijer

Micotakis proglasio pobjedu: Imamo mandat za snažnu vladu

  • Извор: Agencije/Reuters
  • 21.05.2023. 21:56

Grčki premijer Kirjakos Micotakis proglasio je pobjedu na današnjim parlamentarnim izborima, rekavši da ima mandat da formira jaku, samostalnu vladu.

Preliminarni rezultati ukazuju da je Micotakisova konzervativna partija Nova demokratija dobila najviše glasova, ali da nema većinu potrebnu za samostalno formiranje vlade.

Sudar kod Ekonomskog fakulteta u Banjaluci

Sudar kod Ekonomskog fakulteta u Banjaluci

"Listići govore sve. Pokazuju da je Nova demokratija dobila povjerenje naroda da vlada, da bude jaka i autonomna. Milioni građana Grčke glasali su za Novu demokratiju. Sjajan rezultat pokazuje volju ljudi koji su nam dali saglasnost za političku samostalnu vlast. Narod je tražio još nešto - da se brže krene putem napretka i velikih reformi“, rekao je Micotakis, prenio je CNN na grčkom.

On je ocijenio da je "nada pobijedila sujetu, a jedinstvo je pobijedilo podjele".

Stanovnici Moskve za ATV o oslobađanju Artjomovska:

Stanovnici Moskve za ATV o oslobađanju Artjomovska: "Naša zemlja"

"Dirnut sam teškom odgovornošću koju imam na svojim plećima, odgovornošću za koju sam pozvan da radim još više kako bih opravdao povjerenje koje ste mi ukazali. To je jasan mandat za novi četvorogodišnji period“, dodao je Micotakis.

AP navodi da je na osnovu više od 60 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija prva sa oko 40 odsto glasova, a Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa na oko 20 odsto.

Splitski sveštenik: Genocid stoji kao ideja u temelju jasenovačkog logora

Splitski sveštenik: Genocid stoji kao ideja u temelju jasenovačkog logora

Međutim, prema novim izbornim pravilima baziranim na principima proporcije, da bi stranka samostalno formirala vlast, mora da ima oko 46 odsto glasova, a ako se ne formira koaliciona vlada, naredni izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.

Pratite nas i putem Vibera!