Кувају у својим собама

Мигранти у Њујорку бацају бесплатну храну: Не желе нездраве сендвиче

  • Извор: Телеграф
  • 16.12.2023. 16:15

Неколико миграната је признало за "Пост" у петак да су оброци који се послужују у склоништима за азиланте у Њујорку толико "лоши" да их често једноставно бацају у смеће, а неки се умјесто тога одлучују да прикривено кувају у својим собама.

Њихове тврдње о ужасној храни услиједиле су дан након што је откривено да се сваког дана бацају хиљаде непоједених оброка које финансирају порески обвезници припремљених за тражиоце азила.

"Нико не воли храну", рекао је Хесус Алберто (31) из Венецуеле спред хотела Рузвелт - главног центра за пријем миграната у Великој јабуци.

Оброци који се служе мигрантима укључују палачинке и "Quecas", врсту пржене тортиље, за доручак, сендвиче за ручак и вечеру укључујући пилетину алфредо и пилетину са шпагетима.

Број оброка који се бацају дјелимично се своди на то да тражиоци азила одбацују храну коју финансира град у корист куповине сопствене.

"Пост" је ове недјеље примијетио неколико породица миграната како довлаче намирнице у Рузвелт - укључујући колица пуна кутија Cheerios и Корнфлекса, као и кесе пуњене чипсом, хљебом и тјестенином.

- Остало је много хране јер људи једу у својим собама. Многи људи добијају храну на улици јер има бољи укус и бољу разноликост - рекао је мигрант, Виктор Ерера (29).

Јохана Роа (23), признала је да је доручак разноврстан, али не по њеном укусу.

- Доручак који нам дају је веома сладак. Дају нам палачинке, крофне и колаче за доручак у 6 часова ујутро. Преслатко је да бих дала својој кћерки, па само узмем неколико ствари. Ништа здраво осим јаја и воћа, јабуке и поморанџе. Без зоби. Што се тиче осталих оброка храна је веома хладна и не дају нам ништа да загријемо. Не можете да загријете храну - додаје.

Неки од миграната су доносили тјестенине, сос, чипс, шећер и коцкице темељца у склониште како би могли да кувају оброке, умјесто да једу оне које су им дали.

Међутим, признала је да држи штедњак за пиринач у Рузвелтовом склоништу коју дијели са својом двогодишњом кћерком и коју користе за припрему оброка.

- Не дају нам да кувамо, тако да мајке имају шерпе са пиринчем у којима кувамо. Ми правимо пиринач и месо у лонцу за пиринач у соби. Трудим се да кувам што више могу у нашој соби да моја кћерка не једе превише хране са улице. Није здраво - рекла је Роа.

Пост је ове недјеље примијетио неколико породица миграната како се враћају у хотел Рузвелт носећи читосе, хавајски пунч, енглеске мафине и торбе пуне намирница.

Друга мама, Александра Салас која борави у Роосевелту већ седам мјесеци рекла је да ни она неће хранити своју дјецу хладним оброцима.

- Доручак и ручак су толико хладни да не можемо да их поједемо, па се бацају у смеће. Послужују сендвиче за ручак, али су смрзавани - рекла је она

То долази након што је интерна евиденција компаније коју је прикупио "Њујорк тајмс" открила да је једна компанија која послужује оброке мигрантима широм града морала да одбаци више од 70.000 "протраћених" оброка за мигранте између 22. октобра и 22. новембра.

"ДоцГо", који не даје храну за Рузвелта добио је уговор од 432 милиона долара без понуде од стране града за помоћ у услугама за мигранте.

У оквиру свог позамашног уговора вриједног милиона долара, фирма за тестирање на COVID која је постала склониште за мигранте добија до 33 долара дневно од града да обезбиједи три оброка за сваког од 4.000 тражилаца азила о којима брине, што значи одбачену храну током тих 20 дана растезање би вратило пореске обвезнике око 776.000 долара.

- Ми веома озбиљно схватамо здравље и безбједност миграната о којима бринемо, а то укључује и обезбјеђивање одговарајућих нутритивних оброка. Док настављамо да прилагођавамо наруџбине хране како бисмо побољшали квалитет, квантитет и одговорили на културолошке преференције, посвећени смо пружању довољно хране онима који су у нашој бризи, док смо у исто време одговорни управитељи јавних ресурса - рекао је портпарол Градске куће у одговору на упит "Поста" о притужбама миграната.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: