Rumunija

Ministar odbrane dao ostavku zbog neslaganja sa predsjednikom

  • Извор: СРНА
  • 24.10.2022. 17:45

Rumunski ministar odbrane Vasile Dinču podnio je danas ostavku uz objašnjenje da ne može da sarađuje sa predsjednikom države Klausom Johanisom nakon što je izjavio da su pregovori sa Rusijom jedina šansa za Ukrajinu da okonča sukob.

EU i Rumunija, koja je članica NATO saveza, imaju granicu od 650 kilometara sa Ukrajinom i na njenoj teritoriji biće postavljen američki balistički odbrambeni raketni sistem od ove godine. U Rumuniji je stalno stacionirana borbena grupa Alijanse.

Oko 2,65 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u Evropu preko Ukrajine od početka rata u februaru.

"Moja ostavka je uslijedila jer je nemoguće sarađivati sa rumunskim predsjednikom, komandantom armije", saopštio je Dinču.

On je dodao da je njegovo povlačenje neophodno da se ne bi narušile odluke i programi za koje je potreban brz rad u lancu komandovanja i da se ne bi blokirala serija projekata koji su "apsolutno neophodni" Ministarstvu odbrane i armiji.

Dinču je početkom oktobra izjavio da je Ukrajini potrebno da njeni međunarodni saveznici pergovaraju o bezbjednosnim garancijama i miru sa Rusijom.

Zbog toga su ga kritikovali Johanis i lideri vladajuće koalicije. Dinču je kasnije izjavio da su njegovi komentari izvučeni iz konteksta.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.