Конгрес

Минут до 12 – избјегнута блокада америчке владе, у привременом буџету нема новца за помоћ Украјини

  • Извор: Агенције
  • 01.10.2023. 08:19

Амерички Kонгрес усвојио је законски приједлог за привремено финансирање владе, неколико сати уочи истицања годишњег буџета у поноћ. На тај начин омогућено је да владине службе остану отворене и наставе да обављају своје послове и послије 1. октобра. Ова мјера не обухвата додатну помоћ Украјини коју је Бијела кућа тражила.

Закон, који је пола сата прије истицања рока потписао предсједник Џозеф Бајден, предвиђа финансирање владе до 17. новембра, што ће члановима Kонгреса омогућити да преговарају о пуном буџету за фискалну 2024. годину која данас почиње, преноси Глас Америке.

Ова привремена мјера, осим финансирања владе, обухвата и новац за катастрофе, али не и за додатну помоћ Украјини коју је Бијела кућа тражила.

Привремено финансирање владе у Сенату је у суботу увече подржало 88 сенатора, док је девет било против.

Претходно је Представнички дом усвојио исти приједлог већином од 335 према 91, а за приједлог је гласало више демократа (сви осим једног) него републиканаца.

Хорор: Драган пијан дошао кући па ножем пререзао врат супрузи

Хорор: Драган пијан дошао кући па ножем пререзао врат супрузи

У САД законски приједлог морају да усвоје оба дома Kонгреса прије него што га потпише предсједник.

Председавајући Представничког дома, републиканац Kевин Мекарти заказао је гласање у Доњем дому Kонгреса неколико сати прије четвртог дјелимичног затварања владе у посљедњих десет година.

Мекарти се тиме супроставио десничарима у Републиканској странци који су инсистирали на томе да било који законски приједлог буде усвојен само гласовима републиканаца и сада би могли да покрену процедуру за Мекартијеву смјену.

Шта значи блокада владе

Да Kонгрес није усвојио закон о финансирању владе, од недјеље у поноћ стотине хиљада владиних службеника у САД било би послато на принудни одмор.

Kомисија за хартије од вриједности би обуставиле већину регулаторних активности, а затворила би се и Америчка служба за националне паркове, наводи Ројтерс.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да би затварање владе угрозило економски напредак, обустављањем кључних програма за мала предузећа и дјецу, и да би могло да одложи кључне инфраструктурне радове.

Дјелимично затварање владе 1. октобра било би четврто у посљедњој деценији, а услиједило би само четири мјесеца након што је савезна влада САД због спора у Kонгресу била близу ситуације у којој не би била у могућности да измирује обавезе од 31 билион долара, наводи Ројтерс.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.