Аналитички портали

Мишел Обама кандидат Демократа из сјенке?

  • Извор: СРНА
  • 20.02.2024. 16:47

Мишел Обама је тајни адут Демократске странке, ако постане јасно да Џозеф Бајден не може да побиједи Доналда Трампа на предстојећим изборима - оцјењују аналитички портали.

С обзиром на неповољне околности (старост, гафови, слаб рејтинг), Бајдена би могао замијенити неки други кандидат демократа - наводи "Геополитика".

Велика већина Американаца не жели да се Бајден поновно кандидује, укључујући 57 одсто симпатизера Демократске странке.

Смјена се не може догодити током предизбора, који су већ почели, а коначну кандидатуру Демократска странка објавиће на својој конвенцији од 19. до 22. августа у Чикагу.

Иако је позиција Бајдена на први поглед сигурна, реално је могуће да му демократе ускрате кандидатуру на конвенцији у случају погоршања његовог здравственог стања, што није немогуће будући да је ријеч о особи која је дубоко ушла у девету деценију.

Најлогичнија замјена за Бајдена била би Камала Херис, потпредсједник САД. Међутим, она јако лоше стоји у бирачком тијелу.

Међу евентуалним кандидатима истичу се још гувернер Калифорније 56-годишњи Гевин Њусом. Али, иако је амбициозан, неискусан је као политичар на националном нивоу.

Слична ситуација је и са 52-годишњи гувернером државе Мичген Гречен Витмер. И она "обећава", али није обављала функције на националном нивоу.

Често се помиње име Елизабет Ворен, сенатора из Масачусетса, међутим, и она је у поодмаклој животној доби.

Једна од најпомињанијих евентуалних Бајденових замјена је бивша прва дама САД Мишел Обама.

Републикански сенатор из Тексаса Тед Круз је својевремено изјавио да су озбиљни изгледи да ће Бајден бити "макнут" као предсједнички кандидат на Демократској националној конвенцији овог љета и да ће умјесто њега бити изненадно кандидована Мишел Обама.

Функција прве даме у мандату њеног мужа Барака Обаме није једина референца Мишел Обаме за кандидатску позицију.

Она је дипломирала на Принстону и Харварду. Каријеру је почела као адвокат. Радила је у разним непрофитним организацијама и као помоћни декан Студентске службе на Универзитету у Чикагу.

У "Галуповој" анкети о најцјењенијој жени Америке 2020. Мишел Обама побиједила је три пута заредом.

Тренутно, Доналд Трамп у свим анкетама има предност над Џозефом Бајденом.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм