ATV

Mađore

Misterija nesreće na jezeru: Zašto je potopljen brod pun italijanskih i izraelskih špijuna?

  • 07.06.2023. 08:05

Priča o brodu koji se prevrnuo na jezeru Mađore krajem maja podsjeća na zaplet nekog špijunskog romana.

Grupa turista ukrcala se na čamac na prelijepom jezeru u podnožju Alpa. Idiličan dan na odmoru prekinula je iznenadna oluja koja je prevrnula čamac i u kojoj je četvoro putnika izgubilo život. Ostatak posade uspio je da se spasi i dopliva do obale. Međutim, u danima nakon tragedije vlasti su pokušale da uđu u trag hotelskim rezervacijama nesrećnih turista - otkrivajući da su skoro svi putnici radili za italijanske i izraelske tajne službe. 

Tragedija na proslavi rođendana: Prevrnuo se čamac, poginule najmanje tri osobe

Tragedija na proslavi rođendana: Prevrnuo se čamac, poginule najmanje tri osobe

Nedjelju dana od nesreće u kojoj je jezero progutalo brod dugačak 16 metara, sve se više spekuliše o tome kojim su se poslom ovi ljudi okupili na sjeveru Italije, piše "Gardijan".

Policija koja sprovodi istragu ranije je potvrdila da je među 21 putnikom na brodu osmoro bilo zaposleno (trenutno ili su bili u penziji) u italijanskoj tajnoj službi, dok je preostalih trinaestoro bilo povezano sa izraelskim Mosadom. 

Među nastradalima su bili Klaudio Alonci (62) i Ticijana Barnobi (53) koji su radili u italijanskoj službi, Šimoni Erez (50) koji je penzionisani agent Mosada i Ana Božkova (porijeklom Ruskinja) koja je upravljala brodom sa svojim mužem Klaudijom Karminatijem, protiv koga se vodi istraga i za koga mediji navode da pored italijanskog tečno govori i bugarski i francuski. 

Najuspješniji špijun SSSR: Kad su je otkrili imala je 87 godina, mirnu starost i skromnu penziju

Najuspješniji špijun SSSR: Kad su je otkrili imala je 87 godina, mirnu starost i skromnu penziju

Kako piše "Gardijan", Karminati i Božkova (koja, kako se ističe, nije umjela da pliva) vodili su firmu "Ljubavno jezero" koja je obezbjeđivala uslugu "krstarenje i doručak" na potopljenom brodu, koji je inače imao kapacitet za svega 15 putnika.

Na brodu koji je registrovan u Holandiji navodno se održavala rođendanska proslava. 

Vlasti trenutno istražuju jedino skipera Karminatija i njegovu ulogu u nesreći, ali ne i razlog zbog koga su se špijuni okupili. 

Italijanski mediji su, između ostalog, spekulisali da se grupa okupila poslovno, kako bi članovi posade razmijenili informacije i dokumenta, te da su se zadržali još par dana radi odmora nakon što su "Izraelci propustili svoj let", prenosi britanski list.

CNN tvrdi: Bijela kuća razmatra razmjenu zarobljenika,

CNN tvrdi: Bijela kuća razmatra razmjenu zarobljenika, "jure" uhapšene ruske špijune

Italijanski "Korijere dela sera" je iznio teoriju da su se agenti okupili kako bi špijunirali ruske oligarhe koji su navodno kupovali obližnje vile i hotele preko računa u švajcarskim bankama. Prema drugoj teoriji, izraelski agenti su nastojali da prikupe informacije o vezama iranskih i italijanskih kompanija u industrijskoj zoni Lombardije. 

Kako je otkrio italijanski list, skipera Klaudija Karminata nisu uspjeli da pronađu ni u jednom katastru, ni u Italiji ni u nekoj drugoj državi "u kojoj bi mogao da progovori francuski i bugarski". 

Agenti koji su preživjeli tragediju otputovali ​​su već sutradan. Iz Izraela su u Milano hitno poslata dva poslovna aviona, a nije jasno gdje su špijuni-turisti odsjedali, budući da nema traga o rezervacijama smještaja.  

Izraelski ekspert: Amerika nema čime da se suprotstavi Rusiji

Izraelski ekspert: Amerika nema čime da se suprotstavi Rusiji

Cenzori izraelske vlade nakratko su blokirali izvještavanje o identitetu nastradalog penzionisanog agenta Mosada, ali su nakon toga potvrdili njegovu smrt bez navođenja imena.

Izraelska tajna služba oprostila se od kolege u penziji navodeći da je posvetio život bezbjednosti te države.

"Mosad je izgubio dragog prijatelja, odanog i profesionalnog radnika koji je svoj život posvetio bezbednosti države Izrael, čak i nakon odlaska u penziju. Oplakujemo o vaj gubitak i delimo tugu sa njegovom porodicom", navodi se u saopštenju, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera