Letonija

Misterija pada cesne poznatog biznismena: Da li je iko bio u kokpitu?

  • Извор: Радио Сарајево
  • 05.09.2022. 18:08

Izlaze novi detalji o misterioznom padu privatnog aviona, koji se srušio u Baltičko more kod Letonije nakon što je preletio pola Evrope iz Španije, a da nije odgovorio na pozive kontrolora.

Cesna je pripadala njemačkom biznismenu Karl-Peteru Grismanu, objavila je danas njegova kompanija "Quick Air".

"Mogu potvrditi da je to bio privatni avion našeg vlasnika, Karl-Petera Grismana", rekao je portparol "Quick Aira", čarter firme sa sjedištem u Kelnu.

Odbio je da potvrdi navode iz medija da je Grisman bio pilot te da su s njim bili žena, kćerka i njen dečko.

Avion cesna 551 austrijske registracije, napustio je Herez u južnoj Španiji u nedjelju poslijepodne. Preletio je Pariz, a trebalo je da sleti u Keln, ali umjesto toga nastavio je s letom i otišao sve do Baltika gdje je, istočno od Gotlanda, pao u more, pokazuju podaci o praćenju leta.

Prema zasad poznatim informacijama, u avion su se u Španiji ukrcale četiri osobe.

Uzrok nesreće za sada nije poznat. Avioni iz nekoliko zemalja i putnički trajekt uputili su se u nedjelju naveče na mjesto nesreće kako bi pomogli u operaciji spasavanja.

Na mjestu nesreće uočena je olupina i mrlja nalik ulju, rekao je šef letonske operacije spašsavanja Peteris Subota za letonsku televiziju. Međutim, putnici nisu pronađeni.

Njemački i danski ratni avioni dignuti su u potrazi za letjelicom dok je naslijepo letjela iznad sjeverne Evrope juče poslijepodne, ali agencije javljaju da piloti navodno, ugledavši cesnu, nisu uspjeli uočiti nikoga u kokpitu. Naknadno je na mjesto nesreće Letonija poslala tri mala broda i helikopter, javlja "BBC".

"Pronašli smo tri dijela aviona, ali stručnjaci će još morati potvrditi", rekli su iz etonske pomorske službe za traganje i spasavanje.

Ranije su piloti NATO bazirani u Estoniji, koji su pratili cesnu na njenom putovanju, rekli da nisu vidjeli nikoga u kokpitu.

"Avion je letio iz Španije za Keln, ali je tokom leta promijenio rutu", saopštila je letonska uprava za civilno vazduhoplovstvo.

"Kontrolori vazdušnog saobraćaja nisu mogli komunicirati s posadom aviona", dodali su.

"Spasioci nemaju objašnjenje. Možemo samo nagađati o tome šta se dogodilo, ali je očigledno da su ljudi u avionu bili onesposobljeni", izjavio je šef švedske spasilačke potrage Lars Antonson, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Тагови: