Nizak vodostaj otkriva tajne

Misterija potopljenih brodova njemačke ratne flote u Dunavu

  • Извор: Б92
  • 08.08.2022. 19:30

Zbog niskog vodostaja na površini Dunava su se pojavili brodovi njemačke ratne flote koja je kod Prahova potopljena za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ekipa Prve televizije iskoristila je ovu rijetku priliku i pokušala da rasvijetli priču koju pojedini istoričari nazivaju - posljednjom neispričanom misterijom Drugog svjetskog rata.

Misterija stara blizu 80 godina, počinje avgusta 44. godine kada se nacistička Crnomorska flota od Konstance dunavom povlačila ka Njemačkoj, pod komandom kontraadmirala Pola Vili Ciba.

"Usput su kod braile sreli prvu ratnu mornaricu koja je pokušavala da se povuče ka crnom moru, ne znajući da su blokirani, tako da se broj brodova popeo na 174", rekao je hroničar Prahova Velimir Miki Trailović za TV Prva.

Operaciju povlačenja otežavalo je dejstvo rumunske artiljerije, a plan je do kraja osujetila Crvena armija koja je kod rumunskog grada Turn Severina Nijemcima presjekla odstupnicu. Nakon čega je admiral Cib od vrhone komande zatražio dozvolu za potapanje brodova. Tu dolazimo do prve nelogičnosti.

"Naređenje za potapanje brodova nije izdao Zib jer on nije bio tu. Nardeđenje za potapanje brodova je izdao general laudensleger kapetan bojnog broda i komandant za razminiranje Dunava", rekao je Trailović.

Potapanje je počelo u noći između 6. i 7. septembra, nakon što je Cib odletio sa prahovskog vojnog aerodroma. Posljednji potopljen je brod bolnica, na kom se nalazilo oko 1600 ranjenika, čija evakuacija ostaje misterija i nakon 78. godina.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.