Antonije Volkolomski

Mitropolit Ruske pravoslavne crkve prvi put pred Savjetom bezbjednosti

  • Извор: СРНА
  • 17.01.2023. 23:59

Ruski mitropolit Antonije Volkolomski obratio se Savjetu bezbjednosti UN, što je prvi put u istoriji da se jedan ruski crkveni zvaničnik obratio tom tijelu.

Mitropolit je na sjednici, koju je sazvala Rusija zbog situacije u Ukrajini, rekao da se pokušajima da se uništi kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva potkopavaju osnove mirovnog dijaloga.

On je istakao da je samo tokom 2022. godine zauzeto 129 hramova kanonske crkve, prenosi Sputnjik.

Osvrnuvši se na oduzimanje državljanstva sveštenstvu Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit je to nazvao formom masovnih političkih represija koje su protivne Ustavu Ukrajine.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja zatražio je 14. januara sjednicu Saveta bezbednosti UN za 17. januar u vezi sa progonom neistomišljenika u Ukrajini, kao i zbog progona kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.

Nebenzja je rekao da Rusija nikada neće tolerisati da se u Ukrajini, uz njenu granicu, formira "rusofobna i antihrišćanska diktatura".

- Rusija, kao što smo više puta naglasili, neće i nikada nije postavila kao cilj uništenje Ukrajine kao države, ali neće se pomiriti sa činjenicom da se na našim granicama formira rusofobna, antihrišćanska diktatura - rekao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Pomoćnik generalnog sekretara UN Ilze Brands Keris je na sjednici Savjeta bezbjednosti izrazila zabrinutost zbog dva nova nacrta zakona u Ukrajini, koji mogu da spriječe pravo na slobodu vjeroispovijesti.

- Pozivamo ukrajinske vlasti da osiguraju da se svi takvi procesi na teritoriji koju pokriva Ukrajinska pravoslavna crkva i na mjestima bogosluženja odvijaju u skladu sa međunarodnim pravom i kako bi se onima koji se optužuju dali pravični uslovi na sudu - rekla je ona.

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)