Traže pomoć

Mnogi pabovi u Engleskoj će zauvijek zatvoriti svoja vrata

  • Извор: СРНА
  • 30.08.2022. 12:32

Udruženje britanskih pabova i pivara pozvalo je danas Vladu da iznese hitan paket podrške kako bi se spriječilo povećanje troškova energije što bi moglo da nanese nepopravljivu štetu ovom sektoru.

Prošle nedjelje je energetski regulator saopštio da će računi za milione domaćinstava u Britaniji skočiti za 80 odsto na prosječnih 3.549 funti godišnje od oktobra, dok za firme neće biti nikakvih limita i kod njih se cijena povećava za više od 300 odsto.

U pismu premijeru Borisu DŽonsonu, članovi odbora Britanske asocijacije za pivo i pabove pozvali su na pauzu u pogledu nameta, na uvođenja gornje granice cijena energije za mala preduzeća i dodatne grantove za pabove.

Ministar spoljnih poslova Liz Tras, favorit za nasljednika Džonsona u trci koja će trajati do 5. septembra, rekla je da se zalaže za smanjenje poreza kako bi se pomoglo domaćinstvima i preduzećima da se izbore sa rastućim troškovima energije.

"Sada se mora djelovati, situacija se samo pogoršava", navodi se u zajedničkom pismu pivara i pabova.

Oni upozoravaju da će bez pomoći i intervencije Vlade mnogi pabovi zauvijek zatvoriti vrata, ostavljajući pojedince bez posla tokom krize troškova života, a zajednice bez njenog društvenog obilježja.

Grupa navodi da je porast računa za energiju pogodio industriju baš u trenutku kada je počela da se oporavlja od posljedica pandemije.

"Preživjeli su izazove bez presedana koji su proizašli iz pandemije, pabovi i pivare su ponovo suočeni sa egzistencijalnom prijetnjom zbog okolnosti koje su van njihove kontrole", rekao je izvršni direktor pivnice “Sent Ostil” Kevin DŽordžel.

On je dodao da cijene energenata prijete da izazovu masovni krah biznisa.

Тагови: