Bivša šefica diplomatije EU

Mogerini poručuje: Najveća opasnost po EU dolazi iznutra

 • 18.02.2021.22:24

Bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini smatra da će u periodu poslije pandemije kovida-19 najveći izazov za jedinstvo Unije biti unutrašnje političke tenzije izazvane populističkim i antisistemskim stavovima krajnje desnice.

EU je rođena na osnovama izgradnje saradnje i prekida sukoba. Nacionalzima nas može vrartiti mišljenju da nam je bolje jednima bez drugih i da su nam druge članice takmaci. Ako EU uđe u logiku nacionalizma posljedice mogu biti veće nego što su ove od pandemije -ocijenila je Mogerini.

Učestvujući na Minhenskoj ekonomskoj debati, Mogerini je ocijenila da su građani Evrope, ali i svijeta, po prvi put tokom pandemije shvatli međusobnu povezanost i uslovljenost sopstvene sigurnosti bezbjednošću drugih.

– Pandemija je naglasila potrebu ujedinjavanja snaga. Međutim, ono što je bila prilika za globalnu saradnju pretvorilo se u takmičenje narativa i ideološku popagandu – kaže Mogerini.

Ona poručuje da bi i Evropa i svijet trebalo da izvuku lekcije iz ove pandemije i pripreme se za buduće izazove koji će svakako doći.

– Svijet mora da definiše da li će da radi na kooperativnoj mreži ili ćemo pratiti put konfrontacije – kostatuje Mogerini.

Sadašnja rektorka Evropskog univerziteta Federika Mogerini navodi da je nova administracija u Vašingtonu već napavila korak ka boljoj saradnji u svijetu, ali i naglašava da očekuje da će se SAD i u periodu koji dolazi više baviti unutrašnji pitanjima

– Mi Evropljani ćemo morati da naučima kako da budemo bliski prijatelji i partneri sa SAD, ali i da zadržamo stratešku autonnomiju jer će biti izazova koji će zahtjevati naše nezavisne akcije – kaže Mogerini.

Kada su u pitanju odnosi sa Rusijom, bivša šefica diplomatije EU ocjenjuje da se oni nisu promijenili pod uticajem pandemije, već da se oblikuju međusobnim razlikama po pitanju spoljne politika prema Ukrajini i Belorusiji, i odnosu prema ljudskim pravima i vladavini prava.

– Sankcije protiv Rusije uvedene zbog Ukrajine bile su opravdane i pokazale jedinstvo EU uprkos različitim ekonomskim interesima. Sankcije su imale jak uticaj na EU i rusku ekonomiju. Svi treba da stremiimo strateškom partnerstvu sa Rusijom, ali za to moraju da se stvore uslovi – zaključila je Mogerini.

 • 08:00 Serija: Dugo sam te čekao (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Vojvođanska kuhinjica

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.