Češka

Moguća obavezna vakcinacija za starije od 60 godina

  • Извор: СРНА
  • 23.11.2021. 17:49

Češka bi mogla da proglasi obaveznom vakcinaciju protiv kovida 19 za starije od 60 godina, kao i neke profesije, uključujući zdravstvene i socijalne radnike, prema planovima koji su sada u izradi, rekao je danas premijer Andrej Babiš.

Kao i mnoge druge zemlje u Centralnoj i Istočnoj Evropi, Češka se suočava sa relativno sporom kampanjom vakcinacije. Potpuno je vakcinisano oko 58 odsto populacije, što je znatno ispod prosjeka EU, koji je 69 odsto, pokazuju podaci, iako je više od 80 odsto Čeha starijih od 60 godina primilo vakcinu.

Suočen sa rekordnim porastom slučajeva infekcija virusa korona, što opterećuje bolnice, savjet češke Vlade za zdravstvene rizike podržava prijedloge obavezne vakcinacije, rekao je Babiš i dodao da će Ministarstvo zdravlja procijeniti prijedloge sljedećeg utorka.

"Starosna grupa preko 60 godina je najugroženija", rekao je Babiš.

Od danas samo vakcinisanim ili onima koji su se oporavili od kovida 19 u posljednjih šest mjeseci dozvoljen je ulazak u restorane, hotele, bioskope i teretane ili pristup drugim uslugama u Češkoj.

Debata se okrenula ka tome da li će možda biti potrebne strože mjere zatvaranja da bi se usporilo širenje virusa korona, uključujući uvođenje obaveznih vakcina za određene profesije, što odražava diskusije u drugim zemljama, uključujući NJemačku.

Susjedna Slovačka, sa trećom najnižom stopom vakcinacije u EU, takođe, postavila je restrikcije za nevakcinisana lica.

Austrija, koja se graniči sa Češkom i Slovačkom, ove sedmice je postala prva nacija u Zapadnoj Evropi koja je ponovo uvela kratkoročno zatvaranje kako bi suzbila širenje virusa korona. Od februara će zahtijevati da se cijela populacija vakciniše.

Mađarska je prošle sedmice saopštila da će treću dozu vakcine proglasiti obaveznom za zdravstvene radnike.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)