Ministarstvo odbrane

Moldavija tvrdi: Ruska raketa nadletjela naš vazdušni prostor

  • Извор: Агенције
  • 10.02.2023. 12:37

Ministarstvo odbrane Moldavije potvrdilo je da je projektil jutros ušao u vazdušni prostor te zemlje ne navodeći da li je u pitanju ruska raketa koja je, kako navode ukrajinske vlasti, nadletjela rumunsku i moldavsku teritoriju.

"Jutros u 10.18 sati projektil je ušao u vazdušni prostor Republike Moldavije, iznad grada Mokra u regionu Pridnjestrovlje i kasnije iznad grada Čošauti u okrugu Soroca. Kretao se prema Ukrajini", stoji u saopštenju moldavskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo je navelo da, kao i druge službe moldavskih vlasti, pažljivo prati situaciju u regionu i oštro osuđuju kršenje suvereniteta moldavskog vazdušnog prostora.

Moldavija ne navodi da se radilo o ruskom projektilu, ali je zbog incidenta na razgovor pozvala ruskog ambasadora.

Rumunsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da informacija da su dve rakete ušle u njihov vazdušni prostor nije potvrđena.

Dvije ruske rakete uletjele su danas u vazdušni prostor Rumunije i Moldavije, pre nego što su odletele ka Ukrajini, rekao je načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužnji, prenosi Rojters.

On je izjavio da su u pitanju dve krstareće rakete tipa "kalibar" i da su doletjele sa Crnog mora.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ovu izjavu, a Rusija nije komentarisala navode.

Ukrajinska "Pravda" je prenela reči portparola ratnog vazduhoplovstva da Ukrajina ima kapacitet da obori te rakete, ali da nije htjela to da uradi, da ne bi ugrozila živote civila u drugim državama.

Тагови: