Privremeni predsjednik raspisao izbore

Moldavski sud razriješio predsjednika Igora Dodona

  • 09.06.2019. 11:19

Moldavski sud razriješio je danas predsjednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsjednika, prenosi Rojters.

Demokratska partija Moldavije Pavela Filipa obećala je u subotu da će da ospori legitimitet nove vlade koju su formirali Socijalistička partija koju podržava Rusija i pro-evropski blok ACUM.

Dodon je bivši lider Socijalističke partije i podržava formiranje nove vlade.

Socijalistička partija i blok AKUM saglasili su se juče da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvjete i savjetnicu Svjetske banke, za premijerku da bi smanjile moć oligarha u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, navodi Rojters.

Time je prekinut višemjesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora u februaru.

Ali njihov savez je izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je ranije saopštio da parlament treba da bude raspušten i da će svaka odluka o formiranju vlade koju donesu poslanici biti nevažeća.

Sandu je oštra protivnica Demokratske stranke, koja je formirala posljednju vladu, i njenog vođe Vladimira Plahotniuča, bogatog tajkuna optuženog za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Demokrate optužuju ACUM i Socijaliste za uzurpaciju vlasti na zahtjev Rusije, a zamjenik predsjednika stranke Andrian Čandu rekao je da će oni osporiti formiranje vlade na sudu.

"Ruska Federacija pokušava da nas prisili na stvaranje pro-ruske vlade, ilegalno, u Moldaviji", rekao je Čandu.

Na sjednici parlamenta Sandu i socijalisti su potpisali i deklaraciju kojom se Moldavija naziva "zarobljenom državom".

Moldaviju prate politička nestabilnost i korupcija, posebno zbog skandala poznatog kao "krađa vijeka" kada je u periodu 2014-2015. kada je iz tri banke ukradeno milijardu dolara, odnosno osmi dio proizvodnje Moldavije.

Privremeni predsjednik raspisao izbore

Privremeni predsjednik Moldavije Pavel Filip saopštio je danas da je potpisao dekret za održavanje prevremenih izbora u septembru.

Filip je imenovan za privremenog predsjednika nakon što je sud razriješio Igora Dodona dužnosti šefa države zato što je odbio da raspusti parlament i umjesto toga podržao formiranje nove koalicione vlade.

O formiranju vlade juče su se dogovorili Socijalistička partija, čiji je Dodon bivši lider, i proevropski blok ACUM.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.