Rusko Ministarstvo spoljnih poslova

Moskva: Protest Varšavi zbog napada na Andrejeva

  • Извор: СРНА
  • 09.05.2022. 15:56

Moskva je uložila odlučan protest Varšavi zbog napada na ambasadora Rusije Sergeja Andrejeva u Poljskoj i ometanja ceremonije polaganja vijenaca, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se podsjeća da su ekstremisti danas, usljed potpune neaktivnosti policije, omeli ceremoniju polaganja vijenaca na groblju sovjetskih vojnika u Varšavi, upotrijebivši nasilje protiv ruskog ambasadora u Poljskoj Sergeja Andrejeva i drugog osoblja diplomatske misije.

"Uložen je odlučni protest poljskim vlastima zbog dosluha sa stvarnim neonacističkim nasilnicima", navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo zahtijeva od poljske strane da smjesta organizuje ceremoniju polaganja vijenaca i da osigura potpunu bezbjednost radi sprečavanja bilo kakvih provokacija, javio je TASS.

"Očekujemo od Poljske da već danas preduzme neophodne mjere", dodaje se u saopštenju.

Ruski ambasador stigao je na memorijalno vojno groblje sovjetskih vojnika u Varšavi u diplomatskom vozilu sa ruskom zastavom. Nakon što je izašao iz automobila, okružila ga je agresivna gomila ljudi koja se ranije tu okupila sa ukrajinskim zastavama, krpama prelivenim crvenom farbom i antiruskim sloganima.

Na trgu u tom trenutku nije bilo policije. Diplomate su napravile tek nekoliko desetina koraka kada ih je okupljena gomila spriječila da uđu dalje u groblje.

Masa je nekoliko minuta vikala na ruske diplomate i bacala kese sa crvenom supstancom na njih. Policija je nakon nekog vremena potisnula gomilu i ispratila diplomate do automobila.

Okupljeni su vikali i na druge ljude koji su dolazili, poručujući im da nemaju pravo da odaju počast vojnicima i slave Dan pobjede nad fašizmom, a od policije su zahtijevali da ne dozvoli ljudima da polažu cvijeće.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм