"Враћање на хладноратовске шеме"

Москва: Ризик од инцидената због вјежби НАТО

  • Извор: Танјуг
  • 21.01.2024. 08:05

Вјежбе таквог обима као што су предстојеће НАТО Stedfast difender 2024 повећавају ризик од војних инцидената, али Русија не може бити застрашена таквим провокативним демонстрацијама силе, изјавио је данас замјеник министра спољних послова Русије Александар Грушко.

Он је за РИА Новости рекао да сваки догађај ових размјера значајно повећава ризик од војних инцидената и додатно дестабилизује безбједносну ситуацију.

Према његовим речима, интереси европске безбједности данас мало брину оне који воде НАТО, јер је, како је оценио, "њима главно да задрже овај инструмент америчког утицаја, у већ изгубљеној борби за очување западне хегемоније у свијету".

Истовремено, дипломата је нагласио да Русија не може бити застрашена овим провокативним демонстрацијама.

- Москва има све ресурсе да осигура безбједност и одбрамбену способност - рекао је замјеник шефа руске дипломатије.

Грушко сматра да размјере вјежби НАТО-а означавају коначно и неопозиво враћање Сјеверноатлантске алијансе на хладноратовске шеме усмјерене на конфронтацију са Русијом.

Грушко је навео да се припреме за вјежбе одвијају у позадини "вјештачки подгрејане ситуације војне психозе" и позива Европљанима да се припреме за могући рат са Русијом.

- Циљ је јасан: демонизацијом Русије, застрашивањем просјечног човјека, оправдати необуздано повећање војних издатака и потпуно промашену политику подршке кијевском режиму у циљу наношења стратешког пораза Русији - рекао је Грушко.

У четвртак је врховни командант савезничких снага НАТО-а у Европи Кристофер Каволи најавио да ће почетком сљедеће недјеље почети "највеће вјежбе у посљедњих неколико деценија", Stedfast difender 2024, у којима ће учествовати око 90.000 војника, а које ће трајати неколико мјесеци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.