Posljedice carina SAD

Moskva uložila žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

  • 29.06.2018. 16:28

Rusija je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji povodom tarifa koje su uvele SAD na uvoz čelika i aluminijuma.

Rusija je, takođe, zatražila konsultacije sa SAD u okviru procedure rješavanja sporova u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, rekao je ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin.

SAD su uvele carine od 25 odsto 23. marta za proizvode od čelika iz svih zemalja osim Australije, Argentine, Brazila i Južne Koreje, dok su carine od 10 odsto na snazi za uvoz aluminijuma u SAD iz svih zemalja osim Australije i Argentine. 

Oreškin je dodao da su, osim Rusije, Kina, Indija, EU, Kanada, Meksiko i Norveška podnijele tužbe protiv SAD u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, prenosi TASS. 

On je dodao da će konsultacije sa SAD predstavljati prvu fazu procedure rješavanja sporova u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, u okviru koje strane traže uzajamno prihvatljive načine za rješavanje problema. 

"Ako se tokom konsultacija ti načini ne pronađu, Rusija će od Svjetske trgovinske organizacije tražiti formiranje arbitražne grupe koja će da razmotri spor", rekao je Oreškin. 

Тагови: