Peskov jasan

Moskva upozorava na opasnosti u slučaju ulaska Ukrajine u NATO: Evropljani ne shvataju greške

  • Извор: Агенције
  • 11.07.2023. 13:02

Zemlje NATO-a doživljavaju Rusiju kao neprijatelja i protivnika, a upravo u takvom kontekstu će se i voditi razgovori na samitu Alijanse u Viljnusu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Definitivno je riječ o samitu saveza koji ima veoma izražen antiruski karakter. Članovi Alijanse doživljavaju Rusiju kao neprijatelja, protivnika i upravo u tom kontekstu će se i voditi razgovori - rekao je Peskov.

On je poručio da ruske vlasti pažljivo prate samit NATO.

- Mi to veoma pažljivo pratimo jer bi mnogo izjava trebalo da budu i biće predmet dubinske analize kako bi se preduzele mjere usmjerene na osiguravanje naše bezbjednosti - istakao je Peskov.

Kako je dodao, važan je "sadržaj tog događaja", a ne da li se održava blizu ili daleko od Rusije.

Ubrzani ulazak Ukrajine u NATO

Komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO Јensa Stoltenberga koji je predložio da se za Ukrajinu ukine Akcioni plan za ulazak u Alijansu kako bi se ubrzao proces njenog pridruživanja, Peskov je rekao da je to veoma opasno po evropsku bezbjednost.

Makron: Francuska će predati Ukrajini rakete dugog dometa

Makron: Francuska će predati Ukrajini rakete dugog dometa

- To nosi u sebi velike opasnosti i oni koji budu donosili odluku treba da budu svjesni toga - istakao je on.

Peskov je takođe podsjetio da su svi "bili svjedoci novih talasa" približavanja vojne infrastrukture NATO-a ruskim granicama, što je i dovelo do aktuelne situacije.

- Izgleda da Evropljani ne shvataju tu grešku. Ovdje treba biti svjestan toga da se ruska vojna infrastruktura nikada nije kretala u pravcu Zapadne Evrope, da je uvijek bilo kretanje u suprotnom smjeru. Ako Evropljani ne shvataju tu grešku, to je onda za žaljenje - rekao je Peskov, komentarišući prijedlog predsjednika Litvanije Gitanasa Nausede da se akt o odnosima NATO sa Rusijom poništi i da se stalne vojne baze Alijanse postave kod ruskih granica.

U prestonici Litvanije, Viljnusu, danas počinje dvodnevni 74. samit NATO-a na kojem će učestvovati oko 50 delegacija iz zemalja članica i partnerskih država Alijanse. Kako je najavljeno, glavna tema događaja biće podrška Kijevu.

Пратите нас и путем Вибера