Rusija

Moskva zaprijetila Litvaniji: Ponašaju se agresivno

  • Извор: Б92
  • 21.06.2022. 11:10

Rusija je uputila novu prijetnju Litvaniji, i to preko portparola ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

Podsjetimo, Litvanija je zabranila prolaz robe pod EU sankcijama prema ruskoj enklavi Kalinjingradu, što je izazvalo bijes Moskve.

Litvanija, zabranom tranzita robe željeznicom u Kalinjingradsku oblast, pokazuje agresivno ponašanje, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova,prenosi "B92".

"Oni se agresivno ponašaju, prešli su linije, čak su izašli iz okvira ponašanja koje je predviđeno međunarodnim pravom. Ponašaju se agresivno i neprijateljski", rekla je Zaharova u emisiji "Solovjov lajv".

Ona je navela i da Litvanija provocira i da će te provokacije natjerati Moskvu da na odgovarajući način reaguje.

Naglasila je da moraju da shvate ozbiljnost posljedica zabrane tranzita robe u Kalinjingradsku oblast.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je 20. juna saopštilo da Rusija procjenjuje akcije Litvanije koje su dovele do blokade željezničkog prevoza pojedinih vrsta ruske robe u region Kalinjingrada kao neprijateljske i da takve mjere narušavaju međunarodne obaveze Vilnjusa.

Ranije je Litvanska željeznica obavijestila Kalinjingradsku željeznicu da će 18. juna prekinuti transport robe koja potpada pod sankcije EU.

Gubernator Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov izjavio da Rusija razmatra odgovor na odluku Litavnije da značajno smanji željeznički tranzit tereta u tu oblast iz drugih regiona Rusije, kao i da je odluka nezakonita i može imati dalekosežne posljedice po Evropsku uniju.

Sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti stigao u Kalinjingrad

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev stigao je danas u posjetu Kalinjingradskoj oblasti, na sastanak o nacionalnoj bezbjednosti sjeverozapadne Rusije.

Sastanak se održava u trenutku kada je Litvanija donijela odluku da zabrani tranzit robe koja je pod EU sankcijama iz Rusije u tu oblast, ali, kako se ističe, posjeta je bila planirana ranije, penosi "Sputnjik".

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.