Ženeva

Na aukciji "krvavi nakit": Jevrejska udruženja osudila prodaju

  • Извор: Аваз
  • 10.05.2023. 14:13

Jevrejska udruženja osudila su prodaju dragulja i nakita koji su pripadali udovici čiji se muž obogatio u nacističkoj Njemačkoj.

Hajdi Horten bila je austrijska nasljednica i udovica Helmuta Hortena, koji je bio član nacističke partije. Tokom 30-ih godina preuzeo je jevrejske firme čiji su vlasnici pobjegli iz Njemačke.

700 komada nakita

Aukcijska kuća „Kristi“ organizovala je prodaju 700 komada nakita vrijednih najmanje 150 miliona dolara. Sav prihod biće doniran u humanitarne svrhe, uključujući i grupama za sjećanje na holokaust, a „Kristi“ će takođe donirati značajnu sumu.

Horten je preminula prošle godine u 82. godini, a njeno bogatstvo „Forbes“ procjenjuje na 2,9 milijardi dolara. Njen suprug, koji je preminuo u Švajcarskoj 1987. godine, preuzeo je tekstilnu kompaniju „Alsberg“ nakon progona njenih jevrejskih vlasnika 1936. godine.

Otrovala muža, pa napisala knjigu o tome kako se nositi sa tugom

Otrovala muža, pa napisala knjigu o tome kako se nositi sa tugom

Bila je to prva od nekoliko jevrejskih firmi koje je preuzeo tokom vladavine nacista. Njegova kompanija za odjeću „Horten AG“ postala je jedna od najvećih u Njemačkoj.

U nedavnom izvještaju istoričara koje je angažovala Fondacija „Horten“ utvrđeno je da je Helmut bio član nacističke partije, ali da je kasnije izbačen iz nje.

Kolekcija uključuje i „Briolet Indije“ – dijamantsku ogrlicu od 90 karata, kao i dijamantski prsten "Sunrise Ruby", vrijedan oko 20 miliona dolara. Gotovo 100 komada nakita biće prodato danas u Ženevi, a ostatak kolekcije u petak.

"Sunrise Ruby"

Aukcija je, međutim, izazvala bijes jevrejskih udruženja koja zahtijevaju da se zaustavi prodaja. Centar „Simon Vizental“ tražio je od kuće „Kristi“ da otkaže aukciju.

- Hortensove milijarde kojima je kolekcija sakupljena bili u velikoj mjeri profit od nacističke „arijanizacije“ jevrejskih firmi - navodi se u pismu centra.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм