Pjongjang

Na gradilištu pronađene bombe, eksploziv i granate

  • Извор: СРНА
  • 10.03.2023. 09:05

Radnici na gradilištu stambene zgrade u Pjongjangu otkrili su više od 110 bombi, granata, mina i drugih eksploziva za koje se navodi da je oružje američke proizvodnje iz vremena Korejskog rata, objavili su danas sjevernokorejski državni mediji.

Naprave su otkrili i uklonili stručnjaci Biroa za javnu bezbjednost grada Pjongjanga, javila je državna novinska agencija KCNA.

"Eksploziv, pronađen na gradilištu u naselju Hvasong. Iako je većina pronađenog eksploziva zarđala, postoji opasnost od eksplozije u bilo kom trenutku", navodi agencija.

Lider Sjevrene Koreje Kim DŽong Un pokrenuo je projekte za izgradnju 50.000 novih stanova u Pjongjangu kao dio napora da se poboljša život u ovoj siromašnoj zemlji.

Državna ekonomija je pogođena samonametnutim zatvaranjem granica radi suzbijanja kovida, zbog prirodnih katastrofa i međunarodnih sankcija koje su uvedene zbog programa nuklearnog oružja države i balističkih projektila.

Eksplozivi i mine zaostali iz Korejskog rata 1950-1953 dugo su bili opasnost za građane obje Koreje. Proteklih godina, stručnjaci iz Jedinice za kontaminaciju oružja Međunarodnog komiteta Crvenog krsta obučavali su sjevernokorejske timove za uklanjanje bombi.

Tokom Korejskog rata, američki ratni avioni gađali su velike dijelove zemlje. Amerika je bacila više bombi na Sjevernu Koreju nego što su SAD bacile na cijelo područje Pacifika tokom Drugog svjetskog rata, rezultati su analiza američkih istraživača. 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок