Према првим излазним анкетама,

На изборима у Холандији највише гласова освојила десничарска Партија слободе

  • Извор: Танјуг
  • 22.11.2023. 21:43

Гласање на парламентарним изборима у Холандији је завршено, а према првим излазним анкетама, највише гласова је освојила опозициона десничарска Партија слободе коју води Герт Вилдерс.

Анкете показују да је ПВВ освојила 35 посланичких мјеста, док је на другом мјесту Зелено-лабуристички савез са 26 мандата, преноси Гардијан.

На трећем месту је Народна партија за слободу и демократију премијера Марка Рутеа са 23 мјеста, док је на четвртом Нови друштвени уговор са 20 мандата.

Многе странке су раније саопштиле да неће ући у коалицију са Вилдерсом, тако да још није јасно ко ће формирати нову власт и све ће зависити од постизборних коалиција, наводи британски лист.

Лидерка либералне Народне партије за слободу и демократију (ВВД), Дилан Јешљигоз-Зегериус, направила је преседан рекавши да би сарађивала са Вилдерсом ако њена странка добије највише гласова, иако је колико јуче одбацила могућност да Вилдерса подржи као премијера, ако он освоји највећи број гласова.

Уколико ВВД тријумфује, Јешиљгоз-Зегеријус, бивша избјеглица која се залаже за строжију контролу миграција, могла би да постане прва жена премијер Холандије.

Франс Тимерманс, бивши високи званичник ЕУ који се вратио у Холандију да предводи савез зелене љевице и лабуриста, апеловао је на гласаче да се држе подаље од владе у којој крајња десница игра главну улогу.

Овим изборима завршиће се 13 година дуга владавина досадашњег премијера Марка Рутеа који се није кандидовао.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм