Kompanija "Renfe"

Na oglas za mašinovođe u Saudijskoj Arabiji prijavilo se 28.000 žena

  • Izvor: Srna
  • 16.02.2022.19:02

Na oglas za zapošljavanje 30 žena mašinovođa u Saudijskoj Arabiji prijavilo se 28.000 kandidatkinja, naglašavajući obim nagomilane potražnje jer ovo konzervativno kraljevstvo otvara više mogućnosti ženama.

Španski željeznički operater "Renfe" saopštio je danas da je onlajn procjena obrazovanja i znanja engleskog jezika pomogla da smanji broj kandidatkinja za oko polovinu, a da će ostatak biti provjeren do sredine marta.

Izabrane kandidatkinje voziće brze vozove između Meke i Medine nakon godinu dana plaćene obuke.

Kompanija "Renfe", koja je saopštila da želi da omogući ženama da rade, trenutno zapošljava 80 muškaraca na poziciji mašinovođe u Saudijskoj Arabiji, dok ih je još 50 na obuci.

Mogućnosti za zapošljavanje saudijskih žena donedavno su bile ograničene na učiteljice i medicinske radnike jer su morale da poštuju stroga pravila rodne segregacije. Ženama nije bilo dozvoljeno čak ni da voze automobil u ovom kraljevstvu do 2018. godine.

Učešće žena u radnoj snazi gotovo se udvostručilo u posljednjih pet godina na 33 odsto jer ova država pokušava da otvori i diverzifikuje svoju ekonomiju, a žene sada preuzimaju poslove koji su nekada bili ograničene na muškarce i radnike migrante. 


(Foto: Pixabay)