Насилне животиње

На сјеверу Словачке проглашено ванредно стање због појаве медвједа

  • Извор: Агенције
  • 21.03.2024. 17:54

У неколико округа на сјеверу Словачке проглашено је ванредно стање због појаве такозваних синантропских медвједа, медвједа који су се навикли да живе у близини људи.

Ванредно стање се односи на округе Липтовски Микулаш, Ружомберок, Жилина, Мартин и Турчијанске Теплице (сви у региону Жилине), Попрад и Кежмарок (оба у Прешовској области), пренио је ТАСС.

Очекује се да ће ванредна ситуација бити проглашена у још неколико округа Банскобистричког региона и појединим окрузима Тренчинског региона.    

Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток рекао је да је циљ проглашења ванредног стања заштита људи који живе у градовима.

"То ће омогућити и полицијском корпусу и ударним екипама за медвједе да боље одговоре на повећану појаву медведа", истакао је он.

"Ударне екипе за медвједе биће појачане и желимо да на овај начин јасно гарантујемо људима да је држава ту да их заштити", рекао је Шутај Ешток.

Пораст броја насилних сусрета медвједа и људи посљедица је тога што су се медвједи навикли у одређеним областима на присуство људи, изјавио је министар животне средине Томаш Тараба.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм