Peti put od 2019.

Nacionalni izbori u Izraelu - glavna tema Benjamin Netanjahu

  • Извор: СРНА
  • 01.11.2022. 08:20

Izraelci danas izlaze na nacionalne izbore, peti put od 2019. godine, u nadi da će biti prevaziđen politički zastoj koji je paralisao zemlju u prethodne tri i po godine.

Iako troškovi života rastu, kao i izraelsko-palestinske tenzije, glavna tema izbora ponovo je bivši lider Benjamin Netanjahu i njegov pokušaj da se vrati na političku scenu uprkos optužbama za korupciju.

Njegov glavni rival je vršilac dužnosti premijera Jair Lapid, osoba koja je smijenila Netanjahua prošle godine, prenio je AP.

"Na ovom glasanju se bira između prošlosti i budućnosti. Izađite danas i glasajte za budućnost svoje djece, za budućnost ove zemlje", rekao je Lapid nakon što je glasao u Tel Avivu, u oblasti u kojoj živi.

Ankete pokazuju da će rezultat ponovo biti izjednačen, ali je nedavno uočen rast popularnosti ultradesno orijentisnaog Itamara Ben-Gvira.

Ukoliko to doprinese pobjedi Netnjahua, očekuje se da će on insistirati na oštrijoj politici prema Palestincima.

Nakon što je glasao u svom naselju na Zapadnoj obali, gdje živi, Ben-Gvir je obećao da će glas za njegovu stranku donijeti "potpuno desno orijentisnu vladu" na čelu sa Netanjahuom kao premijerom.

Očekuje se da će Netanjahu glasati tokom dana.

On nije mogao da formira vladu u Knesetu od 120 poslanika nakon prethodnih izbora, a saveznici su mu ideološki različite stranke.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.