Šef kancelarije

Najbliži Makronov saradnik optužen za sukob interesa

  • Извор: СРНА
  • 03.10.2022. 19:36

Tužilaštvo za finansijske prekršaje optužilo je Aleksisa Kolera, šefa kancelarije francuskog predsjednika Emanuela Makrona, za sukob interesa zbog njegove navodne povezanosti sa švajcarsko-italijanskom brodskom kompanijom "MSC", saopšteno je danas iz kancelarije tužioca.

Koler je Makronov najbliži i najuticajniji savjetnik.

Iz kancelarije tužilaštva potvrđeno je da je protiv Kolera "pokrenuta zvanična istraga zbog nezakonitog interesa".

Francuski dnevnik "Figaro" piše da je Makron donio odluku da Koler ostane na poslu uprkos istrazi.

Makronova kancelarija ranije je saopštila da Koler nikad nije krio porodične veze sa porodicom Aponte koja je osnovala i posjeduje kompaniju "MSC".

U tužbi se navodi da sukob interesa na osnovu poslovanja Kolera sa "MSC" dok je bio u državnoj holding kompaniji između 2012. godine i 2014. godine i kasnije kao član Makronovog tima u Ministarstvu finansija od 2014. godine do 2016. godine.

Koler je napustio Ministarstvo finansija 2016. godine kada je Makron otišao sa funkcije ministra finansija. Otišao je u Ženevu gdje je zauzeo mjesto u odboru "MSC". Devet mjeseci je dao otkaz da bi se ušao u predsjedničku palatu nakon pobjede Makrona na predsjedničkim izborima 2017. godine.

Prema francuskom Zakonu, zvanična istraga znači da postoje dokazi koji povezuju osumnjičenog, ali to ne znači da će protiv te osobe optužnica i biti podignuta.