Velika Britanija

Najmlađi serijski ubica je djevojčica (11): Danas je štiti država

 • Izvor: B92
 • 29.01.2023. 13:42

Kada razmišljamo o serijskim ubicama uvijek nam je na pameti neki stariji, zao muškarac. Ali da li ste znali da je najmlađi serijski ubica u istoriji u stvari djevojčica od 11 godina?

Meri Bel je bila žena koja je osuđena za ubistvo dva dječaka iz Engleske 1968. godine. Nevjerovatno šokantna činjenica je da je Meri tada imala samo 11 godina.

Naime, u maju 1968. godine Meri Bel je zadavila četvorogodišnjeg Martina Brauna u napuštenoj kući. Mjesec dana kasnije, na sličan način je ubila trogodišnjeg Brajana Haua. Meri je to uradila sa drugaricom Normom i obe su uhapšene i optužene za ubistvo.

Tokom suđenja Meri se izjasnila kako nije kriva, ali je ipak proglašena krivom za ubistvo iz nehata na osnovu smanjene odgovornosti. Izrečena joj je kazna doživotnog zatvora uz preporuku da joj se odredi pritvor na neodređeno vrijeme.

Norma je oslobođena svake umiješanosti u ubistvo.

Kada je ova vijest stigla u javnost svi su bili šokirani i užasnuti time što je jedno dijete od 11 godina počinilo tako užasan zločin.

Nakon što je odslužila 12 godina zatvora, Meri Bel je puštena na uslovnu slobodu 1980. godine. Dobila je novi identitet i od tada živi inkognito.

"Volim da povređujem mala bića koja ne mogu da mi uzvrate", navodno je rečenica najmlađe serijske ubice u istoriji čovječanstva.

Vlada Britanije godinama odbija da objelodani njen novi identitet.

Slučaj Meri Bel pokrenuo je niz važnih pitanja o odgovornosti i kažnjavanju djece koja počine zločin. Dok neki tvrde da djeca nisu u stanju da razumiju težinu svojh postupaka, drugi smatraju da zločinca treba kazniti - bez obzira na uzrast.

Kada je razmatrano zašto je Meri Bel to uradila i kako joj je tako nešto palo na pamet, navodi se kako je bila izložena nasilju, zlostavljanju i zanemarivanju u kući te je sve to doprinijelo ovakvom ponašanju.

Gdje je sada Meri Bel još uvijek je velika tajna. Pričalo se kako je rodila kćerku koju je pokušala da zadavi dok je bila beba, ali je spriječena u tome. Kasnije se saznalo za njeno dijete pa su i Meri i njena devojčica dobile novi tajni identitet nakon sudske borbe 2003. godine.


 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.