Crne mambe

Najsmrtonosnije zmije na svijetu došle mu usred dvorišta i borile se, sve je snimio

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 07.07.2023. 10:15

Dvije velike crne mambe, obje dugačke više od dva metra, snimljene su u žestokom okršaju u jednom dvorištu. Riječ je o sukobu dva mužjaka, koji je trajao duže od pola sata, a snimljen je u Kvinsburgu u Južnoj Africi.

Veća zmija pokušava nadjačati manju, napisao je Nik Evans, spasilac zmija. On je na Facebooku objavio snimak sukoba i pojasnio kako su se životinje vjerovatno sukobile oko ženke, jer su sad u sezoni parenja.

“Čovjek je pogledao kroz prozor spavaće sobe i vidio isprepletene zmije. Tokom karijere sam vidio sukove mambi, nekoliko puta, ali nikad nisu ovako dugo trajali. Zanimljiv je način njihove borbe - one se ne grizu, nego se hrvaju dok se jedna ne preda. Stanari, naravno, nisu bili sretni što vide ove otrovnice toliko blizu”, pojasnio je i dodao kako su zmije ulovljene. Nije to bilo teško, jer su se umorile od borbe. Tada su izmjerene i puštene dalje od ljudi.

Ovi mirisi privlače zmije u vaše dvorište

Ovi mirisi privlače zmije u vaše dvorište

Crna mamba reputaciju najsmrtonosnije zmije zaradila je zbog vrlo snažnog neurotoksinskog otrova (prema LD 50 mjerilu, 0,28 mg/kg njenog otrova dovoljno je da ubije polovinu članova testirane grupe životinja, obično miševa) kojeg je u stanju ubrizgati u vrlo velikim količinama. Prosjek je oko 120 mg po ugrizu, iako se u izuzetnim slučajevima ta brojka penje i do 400 mg.

Otrov crne mambe spada među šest/sedam najjačih kad su u pitanju zmije (prvi je kopneni tajpan koji nije usmrtio nijednu osobu, uglavnom jer živi u australijskoj zabiti te gotovo nikada ne napada čovjeka) te se pretpostavlja da je između 10 i 15 mg dovoljno da ubije odraslog čovjeka, što znači da bi prosječan ugriz bio dovoljan da usmrti do desetak osoba, a izuzetno jak gotovo 30. Koliko je opasna, svjedoči činjenica da je svaki njen ugriz otrovan (dakle nema "suvih" ugriza kad ne ubrizga otrov), a smrtnost je 100 % ako žrtva ne primi protivotrov - štaviše, 14% osoba koje je primilo protivotrov za ugriz ove zmije na kraju ne prežive.

Osim što se smatraju najsmrtonosnijim zmijama, crne mambe poznate su i kao najbrže zmije te se na kraćim relacijama mogu kretati i do 16 km/h. Što se tiče njihove naravi, priče o njihovoj agresivnosti su uglavnom pretjerane. Riječ je o vrlo sramežljivim gmazovima koji će radije pobjeći nego se sukobiti s potencijalnom prijetnjom.

Zmije otrovnice drže kao kućne ljubimce: Djeca se igraju s kobrama

Zmije otrovnice drže kao kućne ljubimce: Djeca se igraju s kobrama

Međutim, ako nemaju kuda pobjeći pretvaraju se u itekako opasnog protivnika - u tim situacijama crna mamba će glasno siktati, podići i do trećinu tijela sa zemlje u napadački položaj i širom otvoriti crna usta. Ako napadač ne odustane, mamba je u stanju ugristi žrtvu i do 12 puta u vrlo kratkom rasponu vremena, prilikom čega može ubrizgati dovoljno otrova da odrasla osoba umre zbog zatajenja disajnih organa i za manje od 20 minuta, iako se taj period može protegnuti i do 3 sata, u zavisnosti od zdravlja i fizičkog stanja žrtve, kao i dijelu tijela gdje je nastupio ugriz. Srećom, zbog njihove plahe naravi, ali i strašne reputacije među populacijom gdje žive, fatalni susreti s ljudima su mnogo rjeđi nego u slučajevima nekih drugih otrovnica na afričkom kontinentu.

Prema neslužbenim procjenama zmije godišnje ugrizu oko pet miliona ljudi diljem svijeta, od čega i do sto hiljada tih ugriza rezultira smrću. Najveći dio smrtnih slučajeva otpada na indijski potkontinent na kojem "hara" takozvana velika indijska četvorka (indijska kobra, Rsselova ljutica, obični krait i pješčana efa), koje su odgovorne za gotovo 45.000 fatalnih ugriza. Iako su izuzetno otrovne, za veliki broj smrtnih slučajeva uz jačinu njihovog otrova jednako je odgovorna i činjenica da se nalaze na gusto naseljenim područjima u kojima protivotrov i adekvatna medicinska njega uglavnom nisu dostupni.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)