Шпанија

Након 20 година: Ухапшен вођа балканске банде повезане са десетинама ликвидација!

  • 19.12.2023. 17:44

Вођа злогласне албанске међународне банде Лулзим Б. (52) ухапшен је у Аликантеу након 20 година скривања.

Лулзим Б. је ухапшен након заједничке акције шпанске полиције и Европске мреже тимова за тражење бјегунаца.

Његова криминална организација, која је названа "Драч" према називу албанског града, наводно је повезана са десетинама ликвидација од 1998. године. Банда је контролисала трговину кокаином и оружјем у Албанији и била је доминантна у региону.

Хапшење би требало да доведе до пресуде за убиство двије особа које су ликвидиране у једном албанском граду 2005. године. Вјерује се да је тај злочин резултат сукоба супарничких кланова.

Албански суд је 2012. године изрекао тешке казне члановима криминалне групе Лулзима Б. и 16 је осуђено на доживотни затвор, а остали су добили 267 година за разне злочине укључујући убиства, изнуде, отмице... Власти су тада нагласиле важност хапшења у борби против организованог криминала.

Лулзим Б. ухапшен је у априлу 2006. године у Македонији, међутим, напустио је послије неколико мјесеци затвор због здравствених разлога. Отишао је из затвора без да је одслужио казну од 25 година изречену након што му је албански суд укинуо доживотну казну.

Међутим, након што је пуштен на слободу, појавили су се докази који га повезују с другим злочинима тако да је опет наређено његово хапшење. Тада је побјегао и није било познато гдје се налази све до хапшења у Аликантеу.

Почетна истрага довела је полицију до шпанске обале. Након неколико недјеља полиција је открила склониште албанског бјегунца. Национална гарда је пратила и још једног члана Лулзимове организације који је ухваћен док се спремао да премјести свог шефа, пише "ЕуроWееклy Неwс", а преноси београдски "Курир".

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм