Neviđeni skandal

Nakon masakra u školi kongresmen objavio porodičnu fotografiju s oružjem u rukama

  • Извор: Кликс
  • 05.12.2021. 09:16

Američki kongresmen je u subotu objavio božićnu porodičnu fotografiju, na kojoj se smiješi i pozira s članovima porodice dok svi drže neku vrstu oružja, samo nekoliko dana nakon što su četiri tinejdžera ubijena u pucnjavi u srednjoj školi u Mičigenu.

Sretan Božić! ps. Djeda Mraze, molim te ponesi municiju”, napisao je Tomas Masie iz Kentakija na Tviteru.


Masie, koji predstavlja republikance, objavio je sliku sebe i šest članova porodice koji drže vatreno oružje koje liči na mitraljez M60, poluautomatsku pušku AR-15 i automat Tompson.

Fotografija je objavljena samo četiri dana nakon što je Etan Crumblij (15) izveo najsmrtonosniju pucnjavu u školi u SAD ove godine, posljednju u višedecenijskoj seriji masovnih pucnjava u školama u SAD. Njegovi roditelji su uhapšeni u subotu u vezi sa ubistvima.

Fotografija je izazvala burne reakcije, posebno uzevši u obzir ograničenja koja važe za automatsko oružje za koje se čini da se nalazi u rukama kongresmenove porodice.

Neka poluautomatska oružja su napravljena tako da izgledaju gotovo potpuno identično automatskom oružju poput mitraljeza. Prema američkom zakonu, oružje poput mitraljeza ograničeno je na vojsku, policiju i civile koji su dobili posebne dozvole za oružje proizvedeno prije maja 1986. godine.

Demokratski američki predstavnik Jon Ijarmut, koji predsjedava odborom za budžet Predstavničkog doma SAD-a, osudio je objavu svog kolege.

-Dovoljno sam star da se sjetim da su republikanci vrištali da je bezosjećajno pokušavati zaštititi ljude od nasilja nakon tragedije – napisao je Ijarmut na Tviteru, očito misleći na pozive na zakone o kontroli oružja.

Pucnjava Michiganu – u kojoj su četiri tinejdžera ubijena, a nastavnik i šest drugih učenika ranjeno – bila je posljednja u nizu nerijetko smrtonosnijih incidenata koji su izazvali žestoke debate o bezbjednosti u školi, kontroli oružja i pravima na oružje, prenosi Kliks.

Тагови: