Artiljerijska vatra

Narodna milicija Luganska presrela ukrajinski dron

  • Извор: Агенције
  • 08.02.2022. 19:49

Narodna milicija Luganske Narodne Republike presrela je dron Oružanih snaga Ukrajine, koji je Kijev planirao da upotrijebi za korekciju artiljerijske vatre.

To je izjavio zvanični predstavnik resora odbrane LNR Ivan Filiponenko.

Ranije je LNR najavio dolazak posada bespilotnih letjelica ukrajinskih snaga bezbjednosti u Donbas. Letovi borbenih aviona i dronova duž cijele linije dodira u Donbasu zabranjeni su sporazumima iz Minska.

"U oblasti ​​naselja Popasnaja (pod kontrolom Kijeva) neprijatelj je lansirao bespilotnu letjelicu 'leleka-100', sposobnu da prenosi video-slike u realnom vremenu, određujući tačne geografske koordinate, prenoseći ih na kontrolnu tačku vatre i vršeći snimanje ovih informacija", rekao je Filiponenko.

On je pojasnio da je istovremeno Narodna milicija LNR zabilježila napredovanje dežurne artiljerije 24. brigade ukrajinskih snaga bezbjednosti na vatrene položaje i spremnost za gađanje minobacačkog voda Oružanih snaga Ukrajine u oblast sela Novoaleksandrovka pod kontrolom Kijeva.

Borci Narodne milicije LNR uspjeli su da potisnu signal Oružanih snaga Ukrajine, presretnu dron i prizemlje ga u blizini sela Kalinovo-Borščevato.

"Prijetnja artiljerijskog udara je neutralizovana", objasnio je Filiponenko.

Sada specijalisti Narodne milicije LNR proučavaju podatke i video- zapise iz memorije uređaja.

"Treba napomenuti da su ukrajinski militanti slikali fašističke simbole na krilima drona", dodao je Filiponenko.

Od jula 2020. u Donbasu su na snazi dodatne mjere kontrole prekida vatre. One uključuju zabranu pucanja, ofanzivnih i izviđačkih i sabotažnih operacija, upotrebe aviona i raspoređivanja teškog naoružanja u naseljenim područjima. Samo Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini može da koristi bespilotne letjelice u okviru svojih aktivnosti za praćenje poštovanja primirja.

Za kršenje režima tišine mjerama je predviđena disciplinska odgovornost, a uzvratna vatra je dozvoljena samo uz direktnu naredbu komande.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.