O "stranim agentima"

Nastavljene demostracije u Gruziji zbog kontroverznog prijedloga zakona

  • Извор: Анадолија
  • 08.03.2023. 23:15

Na ulicama glavnog grada Gruzije, Tbilisija, sukobili su se policija i demonstranti koji drugi dan zaredom protestuju protiv kontroverznog prijedloga zakona o "stranim agentima" za koji kažu da ograničava slobodu medija i suzbija civilno društvo.

Demonstracije, koje su počele u utorak, a nastavile se u srijedu, postale su nasilne kada su demonstranti pokušali ukloniti metalne barijere ispred zgrade parlamenta, navodi televizija 1TV, dok su policijske snage odgovorile vodenim topovima.

Policija je pozvala demonstrante da se raziđu, upozoravajući ih da će protiv njih biti primijenjene zakonske mjere ako to odbiju.

Zakon, po kom bi nevladine organizacije i nezavisni mediji trebalo da se izjasne kao strani agenti ukoliko dobijaju više od 20 odsto novčanih sredstava iz inostranstva, našao se na meti kritika gruzijske i međunarodne javnosti.

On nameće dodatne zahtjeve za prijavljivanje, inspekcije i administrativnu i krivičnu odgovornost uključujući i do pet godina zatvora za bilo kakve prekršaje.

Demonstranti su oštro reagovali na usvajanje zakona na prijedlog Stranke narodne moći, a gruzijske opozicione stranke tvrde da je zakon antidemokratski.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabishvili, koja boravi u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, izrazila je na društvenim mrežama solidarnost sa demonstrantima.

"Od prvog dana sam rekla da ću staviti veto na ovaj zakon i to ću učiniti", poručila je predsjednica Gruzije.

Zurabishvili je podvukla da prijedlog zakona podriva integraciju Gruzije u Evropsku uniju i NATO.

"Vi predstavljate slobodnu Gruziju, Gruziju koja svoju budućnost vidi na Zapadu i neće dozvoliti nikome da joj oduzme budućnost. Ovaj zakon nikome nije potreban. Svako ko je glasao za ovaj zakon prekršio je Ustav", dodala je Zurabishvili.

Nevladine organizacije Human Rights Watch i Amnesty International pozvale su u utorak gruzijski parlament da "odlučno odbaci" zakon.

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм